De când pandemia a închis şcolile, profesorii şi elevii au încercat să găsească cele mai bune metode pentru a se adapta cursurilor online, însă nu toţi au reuşit pentru că multe comunităţi sunt prea sărace. În timp ce unii copii folosesc de mult timp laptopul sau tableta, alţii n-au avut acces la educaţie de luni bune.

Ştiind situaţia din satele Bihorului, o echipă de elevi, studenţi şi tineri pasionaţi de tehnologie au decis să ia atitudine şi să stimuleze cetăţenii sau firmele să doneze echipamente IT celor care acum au cea mai mare nevoie de ele...

Din experienţă

Cel care a avut ideea proiectului este Ionuţ Coman, voluntar în cadrul asociaţiei Cătunul Verde, director judeţean al Consiliului Tinerilor din România şi totodată tânărul care în urmă cu aproape doi ani a organizat cea mai mare împădurire din Bihor, adunând circa 1.000 de voluntari care au plantat 18.000 de puieţi pe un teren din comuna Sârbi.

"M-am gândit la acest proiect după ce am citit, în toamnă, un articol din BIHOREANUL care spunea că la începutului anului şcolar 159 de şcoli din judeţ nu au nici măcar un calculator, adică accesul copiilor de acolo la educaţie urma să fie limitat", povesteşte voluntarul, care atunci a pus bazele proiectului "Laboratoare rurale".

Echipa de sâmbătă

Primele echipamente le-a primit de la câteva companii din Oradea, cu care a mai colaborat în cadrul unui alt proiect de donare a unor componente IT. "De la o firmă am primit 100 de calculatoare, dar toate aveau nevoie de curăţare şi recondiţionare, şi le-am completat apoi cu monitoare, mouse-uri, camere şi microfoane, primite de la alte companii sau de la bihoreni care nu le mai foloseau", adaugă el.  

Ştiind că nu poate munci de unul singur la un asemenea proiect, tânărul a cerut ajutorul mai multor elevi, studenţi sau tineri cu care s-a împrietenit în timpul altor acţiuni de voluntariat. Cei mai mulţi dintre ei au acceptat provocarea şi i-au implicat şi pe prietenii lor, astfel că în prezent echipa de fapte bune este formată din 15 tineri.

Se întâlnesc în fiecare sâmbătă la sediul asociaţiei de pe strada Cuza Vodă nr. 17, unde readuc la viaţă aparatele vechi. Întâi, fetele curăţă cu pensule sau aspiratoare toate componentele electronice, iar apoi, băieţii formatează calculatorul şi instalează Windows, dar şi alte programe de care au nevoie profesorii şi copiii, precum Word, Excel, Power Point, Zoom sau Microsoft Teams. Toate acestea le fac voluntar, ba mai mult, unele componente le-au cumpărat chiar ei, pentru a reuşi să pună în funcţiune un computer.

Nevoi peste tot

Primul beneficiar al proiectului, şcoala din Balc, a primit calculatoare după ce preşedinta Asociaţiei Cătunul Verde, Georgeta Szabo, a luat legătura cu o profesoară de acolo şi a aflat că nu sunt echipamente IT. După prima reuşită, Ionuţ a publicat fotografii cu laboratorul, dar şi informaţii despre proiect, şi s-a trezit cu zeci de mesaje din partea unor directori sau profesori din Bihor, care-i cereau ajutorul.

"În cele mai multe şcoli ni s-a spus că elevii vor fi cei care vor merge în laborator pentru a participa la cursurile online, însă mai sunt şi cazuri în care şi profesorii sunt nevoiţi să meargă, pentru că nu au acasă un calculator", povesteşte Ionuţ.

Până acum, voluntarii au adunat circa 250 de computere, dintre care au reuşit să recondiţioneze 170, pe care le-au şi livrat şi montat la şcolile din Balc, Tulca, Bogei, Tăuteu, Chiribiş şi la Liceul Tehnologic nr. 1 din Suplacu de Barcău. În plus, echipa a mai oferit 17 laptopuri şi 33 de calculatoare unor copii nevoiaşi, recomandaţi de profesorii lor pentru rezultatele foarte bune la învăţătură.

Un plan ambiţios

În prezent, Ionuţ mai are pe lista de aşteptare încă 20 de şcoli din Bihor, însă, după pauza de sărbători, munca reîncepe în forţă zilele acestea. Până în primăvară, iniţiatorul proiectului îşi doreşte să mai ajute încă 7 unităţi de învăţământ, iar în 3 ani speră să-şi îndeplinească planul de a dota cu echipamente funcţionale toate şcolile din Bihor lipsite de calculatoare sau cu laboratoare depăşite. "Ştim cu toţii că sistemul de învăţământ are lacunele sale, dar acum, mai mult ca oricând, are nevoie de ajutor", mai spune voluntarul.

Între timp, proiectul "Laboratoare rurale" a ajuns cunoscut şi peste graniţele judeţului, liderii unor asociaţii din Maramureş, Arad şi Timişoara contactându-i pe voluntarii bihoreni, cu dorinţa de a implementa proiectul şi în zona lor. Iar Ionuţ şi prietenii săi s-au oferit să-i ajute, pentru că o astfel de idee nu poate rămâne neîmpărtăşită...