Elif Bilgin, o adolescentă de 16 ani din Turcia, şi-a petrecut doi ani perfecţionând o metodă de fabricare a bioplasticului din coji de banane aruncate la gunoi. Produsul ei se vrea un înlocuitor pentru plasticul convenţional, care are la bază petrolul, şi ar putea fi folosit la izolarea cablurilor electrice.

În cercetarea ei, Elif Bilgin a stabilit că dacă amidonul şi celuloza din deşeuri alimentare pot fi folosite la fabricarea bioplasticelor, atunci şi cojile de banană pot îndeplini aceeaşi funcţie.

Potrivit Scientific American, fata a obţinut produsul final după zece încercări eşuate cu plastic care nu era îndeajuns de rezistent sau se degrada rapid.

Pe lângă bioplastic, cojile de banană pot fi folosite pentru purificarea apei contaminate cu metale grele precum cuprul şi fierul. Cojile de banană sunt bogate în molecule încărcate negativ, aşa că atrag poluanţii metalici, grei şi încărcaţi pozitiv, din apă. La fiecare tratament cu praf din coji de banană, apa a fost decontaminată în proporţie de circa 65%.