"Scut pentru pui de zmeu", "Incantaţie pentru 7 dorinţe" ori "Sextant. Instrument pentru îmblânzirea furtunilor" sunt câteva dintre denumirile alese de artista orădeană Ana Dobraş pentru bijuteriile sale, ce fac parte din expoziţia "I am you", vernisată joi, la Muzeul Ţării Crişurilor.

Expoziţia "I am you" este formată din 18 bijuterii contemporane create de Ana Dobraş în propriul atelier din urbe, DDjewelry.

La vernisajul de joi, în prezenţa a circa 40 de persoane, criticul de artă Ramona Novicov, care este şi curatorul expoziţiei, a spus că bijuteriile Anei Dobraş sunt pline de elemente vii, adică au în componenţă grâu, fire de păr ori abanos.

„Este o extravaganţă. Nu este deloc simplu să creezi ceea ce a făcut Ana (foto dreapta) aici. Bijuteriile create de ea au o personalitate proprie, sunt creaţii care nu se poartă decât la evenimente speciale. Nu sunt încremenite în regnul mineral, ci au înscrise în ele energia vieţii. Lucrările sale sunt o îmbinare între plastica mică, bijuterie şi sculptură", a spus Ramona Novicov (foto stânga).

Lucrările artistei au fost lăudate şi de şeful Secţiei de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, Cornel Abrudan (foto mijloc). "Ana este o artistă versatilă, care are experienţă şi studii în spate, ce îi permit să se joace cu materialele şi mineralele pe care le foloseşte. Limbajul vizual pe care îl impune prin aceste lucrări este unul impresionant, care atrage atenţia", a spus muzeograful.

La final, Ana Dobraş i-a poftit pe cei din public să se apropie de lucrările sale. Bijuteriile sunt realizate din argint, ceară şi lut polimeric, dar şi din cuarț, fire de păr, lac, latex, perle ori scoici.


"Constelaţie pentru îmblânzit frica"

Una dintre creaţiile care au atras ochii privitoarelor a fost diadema "Incantaţie pentru 7 dorinţe", ale cărei "ingrediente" principale au fost bucăţile de ametist, aurul şi perlele.

O altă bijuterie interesantă este "Copilul de aur", un pandantiv cu un chip de copil în mijloc.


"Copilul de aur"

Expoziţia "I am you" poate fi vizitată până în 5 februarie la MŢC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!