O familie din satul Bicăcel, comuna Lăzăreni, a rămas fără acoperiş deasupra capului, după ce casa lor s-a făcut scrum, în urma unui incendiu provocat de o afumătoare.

Casă distrusă

Potrivit unui comunicat transmis luni de ISU Crişana, incendiul a fost anunţat sâmbătă, la ora 15.20, iar când pompierii au ajuns acolo, flăcările ardeau violent la două acareturi şi la acoperişul comun al acestora şi al casei.

Misiunea militarilor şi voluntarilor s-a încheiat după ora 18. Pompierii au evacuat şi o butelie care avea deja robinetul topit, evitând aşadar o deflagraţie.

"În urma producerii evenimentului, au ars aproximativ 175 metri pătraţi acoperiş, au fost distruse magazia şi camera centralei termice, iar plafonul a trei din cele 5 încăperi ale locuinţei s-a prăbuşit, afectând bunuri rămase în interior", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Militarii au reuşit să evite propagarea flăcărilor la o altă clădire din curte, aflată la circa cinci metri de focare, şi au salvat din incendiu o parte din mobilier şi bunuri, evacuate înainte de prăbuşirea plafonului.

Rămaşi pe drumuri

Familia Lascu, care locuia în această casă, a rămas acum pe drumuri. Părinţii şi cei doi copii, o fată de 14 ani şi un băiat de 16, nu ştiu cum vor depăşi această dramă. "Acum dormim la o cumnată, vecină aici cu noi", a declarat Ioana Lascu, luni, pentru BIHOREANUL. În casa pe care o mai au în curte, una bătrânescă, locuieşte socrul femeii.

Femeia spune că flăcările s-au răspândit cu o repeziciune greu de combătut, iar ei n-au avut ce face decât să privească neputincioşi cum focul le distruge casa. "Mai nimic nu am mai putut salva. Pompierii au ajuns după 40 de minute, că poate dacă ajungeau mai repede, mai puteam recupera ceva", a mai spus femeia.

Familia Lascu va trebui să-şi reconstruiască din temelii casa, dar cu ce bani, încă nu ştiu, pentru că veniturile celor doi părinţi sunt modeste. Mama lucrează la fabrica Eberspacher din parcul industrial din Oradea, unde s-a angajat recent. "Am lucrat cameristă în Felix, dar din cauza pandemiei am rămas fără loc de muncă", a mai spus bihoreanca. Soţul ei este şofer la firma Drumuri Bihor.

Dacă puteţi, ajutaţi!

Apropiaţii familiei Lascu au făcut un apel public, cerându-le ajutor celor care pot să-i sprijine pe cei doi părinţi şi doi copii.

"Agoniseala de-o viaţă a familiei Lascu din comuna Lăzăreni, sat Bicăcel, a fost mistuită de flăcări, după ce un incendiu puternic a izbucnit în casa în care locuiau împreună 4 persoane, dintre care şi doi minori. Abia terminaseră de făcut unele îmbunătăţiri la imobil, dar din păcate focul i-a lăsat pe drumuri", se arată în apelul postat pe Facebook.

Pe internet au fost publicate şi fotografii cu imobilul devastat de foc, care confirmă că familia Lascu nu a mai rămas cu nimic.

"Nimic nu este mai dure­ros, decât să îţi vezi ago­ni­sea­la mis­tu­i­tă în câte­va minu­te. De la lucrurile copi­i­lor, la aco­pe­ri­şul casei, tot a ars! Sin­gu­ra bucu­rie este că nici un mem­bru al fami­li­ei nu are pro­ble­me de sănă­ta­te cau­za­te de incen­diu", a mai transmis o apropiată a familiei.

Cei care doresc să ajute pot contacta telefonic familia (Ioana Lascu – 0747-540.505; Călin Lascu – 0753-540.214) sau pot să vireze bani în conturile lor bancare: 

Cont Euro: RO51BTRLEURCRT0446066501

Cont Lei: RO74BTRLRONCRT0446066502, ambele deschise pe numele Lascu Ioana Dana.