Este cod roşu de ploi şi inundaţii în Bihor, iar mai multe râuri ameninţă să inunde localităţi.

O familie formată din doi adulţi şi patru copii din comuna Pietroasa, satul Cociuba Mică, a fost evacuată preventiv, deoarece casa în care aceştia locuiesc se află foarte aproape de Crişul Pietros, un râu al cărui debit a crescut semnificativ şi care curge la vale şi cu cantităţi mari de gunoaie.

Potrivit mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, la recomandarea viceprimarului comunei, familia respectivă s-a mutat la nişte rude care locuiesc într-o casă situată într-o zonă mai sigură, din aceeași localitate.

Până la ora 11.30, în dispeceratul ISU Bihor nu au fost primite sesizări cu privire la alte efecte ale fenomenelor meteorologice și hidrologice deosebit de periculoase.

„Pompierii militari sunt prezenți în teren și monitorizează continuu situația la nivelul unităților administrativ-teritoriale aflate sub incidența codului roşu, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protejarea vieților și bunurilor oamenilor”, a declarat Roşca. De asemenea, în teren sunt şi echipajele ABA Crişuri.

Codul roşu de ploi, emis de meteorologi pentru localitățile bihorene Buntești, Pietroasa, Remetea, Curățele, Budureasa, Căbești este în vigoare până la ora 15. 

De asemenea, este în vigoare un cod roşu hidrologic în bazinele hidrografice Iad, Drăgan, Crişul Negru.

UPDATE: Codul roşu, extins şi prelungit!

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul roşu până la ora 18 şi l-a extins şi în alte două comune, Rieni şi Câmpani.

"Va continua să plouă abundent și se vor acumula în general 30-45 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp", a transmis ANM.

UPDATE ora 14.20: Dig de nisip în calea apelor

În satul Cociuba Mică, pompierii din Ştei, voluntarii din Pietroasa şi angajaţi ai ABA Crişuri au ridicat diguri din saci de nisip, pentru a proteja casele aflate în apropierea Crişului Pietros. 

Pe de altă parte, pompierii din Beiuşi au intervenit în satul Belejeni, unde curtea şi grădina unei gospodării au fost inundate cu apă.