O femeie în vârstă de 87 de ani din Oradea a fost salvată duminică seara de pompierii orădeni, după ce a căzut într-una dintre camerele apartamentului său.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", după ce incidentul a fost sesizat la 112, la faţa locului, adică la un bloc de pe strada Transilvaniei, s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea şi un echipaj de paramedici SMURD din Oradea.

„Cu ajutorul echipamentelor şi accesoriilor din dotare, pompierii au pătruns în apartament, găsind-o pe proprietară căzută într-una dintre încăperi, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală", se arată în comunicat.

Echipajul de terapie intensivă mobilă a SMURD i-a acordat femeii îngrijiri medicale, aceasta rămânând apoi la domiciliu.

Comunicatul mai arată că pompierii bihoreni continuă Campania "Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!", insistând asupra măsurilor specifice de protecţie a vârstnicilor şi a modalităţilor de diminuare a vulnerabilităţii acestora în faţa riscurilor la care sunt expuşi.

Sfaturile ISU Crișana: 

- Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi şi asiguraţi-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 şi/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

- Preveniţi riscul de cădere, fixând covoarele/preşurile pe podea cu un suport cauciucat! 

- Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum şi covoare antiderapante lângă cadă!

- Montaţi-le benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!

- Achiziţionaţi un sistem GPS prin care îi puteţi urmări dacă sunt dezorientaţi şi se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

- Instalaţi detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!

- Amenajaţi-le spaţiul astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă, în caz de urgenţă! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajaţi-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!

- Pregătiţi-i! Simulaţi cu ei exerciţii de incendiu pentru a vă asigura că ştiu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!

- Explicați-le despre riscul utilizării lumânărilor şi de importanţa supravegherii acestora. Oferiţi-le alternativa lumânărilor şi candelelor electrice!

- Asiguraţi-vă că pot deschide toate uşile şi ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă uşor din interior!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!