O femeie din județul Alba, suspectă de botulism, va fi transferată miercuri, de urgență, la spitalul din Oradea, pentru a primi serul de antitoxină botulinică și îngrijiri medicale specializate, informează site-ul Alba24.ro, care precizează că pacienta va fi transportată cu elicopterul SMURD.

În vârstă de 45 de ani, femeia s-a prezentat marți la UPU în Alba Iulia cu simptome specifice botulismului - adică pupile areactive, disfonie, tulburări de echilibru, parastezii - și a necesitat internare, a informat Direcția de Sănătate Publică Alba, citată de același site de știri. 

Data de debut a bolii a fost 16 octombrie, după ce femeia a mâncat o salată cu pește dintr-o conservă. În 17 octombrie, simptomele i s-au accentuat, iar o zi mai târziu s-a dus la spital.

Conform Alba24.ro, inspectorii DSP au informat DSVSA Alba asupra apariției cazului, urmând să se preleveze probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii.

Totodată, se prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare și specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din București.

Boala numită botulism, rară, dar extrem de gravă, este provocată de o toxina eliminată de o bacterie (neurotoxina botulinică). Oamenii o pot lua consumând alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact direct cu sporii bacteriei respective. În lipsa unui tratament rapid, infecția poate duce la paralizie sau poate fi chiar fatală.

UPDATE: Ser vital, doar la Oradea 

„În jurul orei 14 se estimează că va ateriza elicopterul la Oradea. Pacienta este transferată întrucât starea i s-a agravat și este necesară administrarea serului de antitoxină botulinică, iar în această zonă a țării doar Oradea avea serul”, a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor.

Acesta a mai declarat că, având în vedere evoluția bolii în cazul pacientei din județul Alba, administrarea serului este vitală.

După ce va ajunge la Spitalul Județean din Oradea, femeia va fi evaluată medical și internată fie la Terapie Intensivă, fie în secția de Infecțioase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!