Andra Hadade, o fetiţă în vârstă de 10 ani din Oradea, elevă în clasa a patra la Liceul de Artă, unde studiază vioara, are nevoie urgentă de sânge. Copila, aflată în stare gravă la Terapie Intensivă la Cluj Napoca, suferă de anemie aplastică în formă foarte severă şi are nevoie de transfuzii zilnice ca să supravieţuiască. I se administrează permanent trombocite, însă rezerva existentă nu este suficientă pentru ea...

Andra s-a născut pe 17 ianuarie 2010, are grupa de sânge A2, RH pozitiv, şi de câteva luni trăieşte doar prin spitale. Problemele de sănătate ale fetiţei au început în primăvara acestui an, după ce a fost diagnosticată cu hepatită autoimună, iar apoi, la un control, în luna iunie, a primit cruntul diagnostic. "Am văzut că i-au scăzut tare trombocitele, am revenit şi ne-au transferat la Oncologie, i s-a făcut o puncţie din care arată că a făcut o anemie aplastică în formă foarte severă", a povestit, joi, BIHOREANULUI mama fetiţei, Crina Hadade.

Anemia aplastică este o afecţiune rară şi gravă, care poate apărea brusc, indiferent de vârstă. Practic, organismul nu mai produce suficiente celule sanguine noi și nu mai face faţă. Din cauza trombocitelor lipsă, Andra se învineţeşte toată şi riscă să facă hemoragie internă oricând. Starea de sănătate a fetiţei s-a agravat săptămâna trecută şi pentru că a luat Covid-19, cât timp era internată în spital.

"Covid-ul ne-a dat analizele peste cap. Andra este acum la Terapie Intensivă, intubată, sedată. În luna august am avut ambele Covid. Probabil că şi din cauza virusului a făcut un şoc septic, iar în plus s-au dezvoltat şi ceva bacterii... I se fac transfuzii zi de zi", spune Crina Hadade, care îşi doreşte ca micuţa ei să se însănătoşească repede, iar apoi să o ducă în străinătate, pentru un transplant de măduvă.

Cel mai greu hop este, însă, zilele acestea. Înainte de orice operație, Andra trebuie să-şi revină și are nevoie de ajutorul celor din jur.

Cei care doresc să o ajute se pot prezenta la orice centru de transfuzii din ţară şi să doneze, indiferent de grupa sanguină pe care o au, specificând că donează pentru Andra Hadade, internată la ATI, Clinica Pediatrie 1 a Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca.

În Oradea, doritorii sunt rugaţi să meargă la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Louis Pasteur, de luni până vineri între orele 7.30 şi 11.30. Programările se pot face la telefon 0259.434.752.


Potrivit site-ului proviataoradea.ro, pus la dispoziţie de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, persoana care doreşte să doneze trebuie să fie într-o stare foarte bună fizică şi mentală, să fie echilibrată şi motivată de importanţa gestului donării de sânge.

CONDIŢIILE pentru admiterea la actul donǎrii:

- prezentarea cǎrtii de identitate

- vârsta: 18 – 60 de ani

- persoanele peste 50 de ani care doresc sa devina donatori de sange sa se prezinte cu o adeverinta de la medicul de familie ca nu sufera de boli cronice si neuropsihice

- greutate minimǎ: 50 de kg atât la femei cât şi la bǎrbaţi

- să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) si tensiunea sistolica intre 110 si 180 mmHg

- femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje

- să treacă 1 lună de la ultima vizită stomatologică

- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii

- la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni (prezervativ)

- se va completa fişa si chestionarul (date confidenţiale) – este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic

- comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii

- lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar, duce la excluderea definitivă a donatorului.

În dimineaţa dinaintea donǎrii:

 - se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat sa veniti foarte bine HIDRATATI)

- se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi

- NU se fumeaza cel putin 2 ore înainte şi după donare (recomandǎm sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare)