O fetiţă în vârstă de 7 ani a murit, sâmbătă după-amiază, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, după ce a fost aspirată de o conductă de evacuare a unui bazin din Ştrandul Ioşia. 

Fetiţa se afla într-unul din bazinele ştrandului, care era plin cu apă, şi se scălda, când, la un moment dat, a fost trasă brusc la fund. Atunci a fost observată de un bărbat care, întâmplător, face parte dintr-un echipaj de descarcerare al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, şi se afla la ştrand în timpul său liber.

Omul a fost nevoit să o smulgă practic pe micuţă din gura de scurgere de pe fundul bazinului, puterea de absorbţie fiind foarte mare. Tot el a fost şi cel care i-a acordat primul ajutor, dar nici el, şi nici colegii săi de la SMURD sosiţi la faţa locului nu au reuşit să o salveze.

Şefa echipajului SMURD care a intervenit în acest caz, dr. Adriana Bălan, a declarat că fetiţa, care s-ar fi aflat la ştrand împreună cu mama sa, a fost găsită în stop cardio-respirator. "Am găsit-o înecată, în stop cardio-respirator, am încercat resuscitarea şi transportarea de urgenţă la spital, unde însă a decedat", a spus medicul de la SMURD.

Potrivit martorilor oculari, tragicul accident s-a produs din cauză că angajaţii ştrandului au dat drumul la apă înainte de închiderea programului. Golirea bazinului a provocat curenţi care au tras-o pe fetiţă spre gura de scurgere, iar din cauză că aceasta nu avea nici un grilaj s-a transformat într-un "aspirator" letal.

Potrivit dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din Spitalulul Clinic Judeţean, cazul fetiţei nu este singular în ştrandurile din Oradea şi din Băile Felix, aflate în apropiere, şi se datorează faptului că gurile de evacuare a apei din bazine nu sunt bine protejate.

"Din câte îmi amintesc, în ultimii 5 ani este al treilea caz de absorbţie în sorbul de evacuare. Traumatismele în asemenea cazuri sunt foarte puternice. Practic, fetiţa nu a decedat pentru că s-a înecat, ci, cel mai probabil din cauza traumatismelor suferite. Puterea de aspirare este foarte mare. Nu înţeleg cum ştrandurile pot funcţiona astfel, din moment ce există sisteme de protecţia speciale", a precizat medicul, adăugând că în mod normal, sorbul se protejează cu o carcasă din bară de metal, tocmai pentru a evita asemenea tragedii.

Contactat de BIHOREANUL, Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate, de care aparţine ştrandul, a declarat că s-a demarat o anchetă, pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi din vina cui. "Investigăm cazul să vedem cine e de vină şi de ce. Vom vorbi cu salvamarul, cu cei care au fost acolo. Urmează ca mâine, poimâine să ne edificăm", a declarat acesta.

Acesta a recunoscut că, la momentul producerii tragediei, bazinul era în golire. "În ştrand, sunt două bazine mari. Unul s-a umplut azi, iar celălalt ieri. Cel cu o zi vechime se goleşte de regulă, după ora 16, ca să poată avea apa proaspătă. Aşa este regulamentul de funcţionare. Dar oamenii sunt anunţaţi când se dă drumul la apă", a mai precizat Florin Alexandru.