Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Patricia A., în vârstă de 5 ani, fusese internată, alături de alte 10 persoane, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) din Oradea.

"Sâmbătă, cineva din familie a sunat la 112 că mai multor membri ai familiei le era rău. Sărbătoreau "Constantin şi Elena" şi mâncaseră prăjitură Cremeş, făcută acasă. Două persoane au fost transportate de noi la Boli Infecţioase, dar în total au fost internate 11. Azi noapte, micuţa a intrat în comă şi a fost transferată de un echipaj al Ambulanţei la Spitalul Municipal, unde a decedat", a declarat luni dr. Emil Boţcău, de la Ambulanţă.

Tratată şi nu

Mama micuţei, Delia Scorţe, şi ea internată cu toxiinfecţie alimentară, a declarat pentru BIHOREANUL că fetiţa îşi revenise aproape complet, când, duminică seară, starea ei s-a agravat. "A intrat în frisoane puternice. Am alergat la medici, dar 20 de minute nu am găsit pe nimeni, iar în final a venit o asistentă. Avea temperatură 42, nu mai răspundea la comenzi. Am aşteptat trei ore ca să scadă febra, ceea ce nu s-a întâmplat. Abia atunci au chemat ambulanţa şi au transferat-o la Spitalul de Copii", a explicat femeia.

Medicii au internat-o pe Patricia în comă direct la Terapie Intensivă, dar nu au mai putut face nimic pentru ea, iar micuţa a murit spre dimineaţa zilei de luni. "Cei de acolo mi-au spus că a ajuns mult prea târziu. Măcar la 42 de grade să o fi transferat!", spune mama.

Antibiotic greşit

Delia Scorţe acuză acum medicii spitalului că nu au tratat-o pe fiica sa aşa cum trebuie şi că au intervenit prea târziu. Mai mult, ea susţine că atât timp cât a stat în spital, micuţei nu i s-au făcut analize, iar din cauza lipsei de medicamente în unitate, nici nu i s-ar fi administrat antibioticul corect.

"Am înţeles că a fost prea slab pentru infecţia pe care o avea", a declarat Delia Scorţe, adăugând că va cere socoteală în instanţă. "Solicit şi sprijinul Ministerului Sănătăţii, să se facă dreptate. Vreau să aflu adevăratul motiv pentru care a decedat fetiţa, să nu mai fie altcineva în starea asta. Dacă medicii erau puţin mai devotaţi nu se întâmpla aşa ceva", a mai spus femeia.

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului TBC, de care aparţine secţia de Boli Infecţioase, susţine că medicii nu au nicio vină pentru ce s-a întâmplat şi afirmă că fetei i s-a administrat tratamentul adecvat. "Rămâne să stabilim până la urmă ce s-a întâmplat. Atitudinea terapeutică a fost corectă, dar depinde şi de imunitatea fiecărui organism", a declarat Octavian Cuc.

Medicamente sunt!

Deşi carenţa medicamentelor în spitalul pe care îl conduce a fost reclamată BIHOREANULUI de mai multe cadre medicale, Cuc neagă cu vehemenţă că starea fetei ar fi fost cauzată şi de acest motiv, în speţă de administrarea unui tratament mai slab.

"Nu s-a pus problema de lipsă de medicamente. A fost comă indusă de endotoxinele agentului microbian, a intrat în şoc şi nu a mai putut fi salvată", a afirmat el. Conform declaraţiilor lui Cuc, în prezent, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftizilogie mai sunt internate nouă persoane, a căror stare evoluează favorabil.

De vină, ouăle!

Se pare că fetiţa a decedat în urma unui şoc septic, iar, potrivit dr. Marius Pîrcioagă, şeful DSP Bihor, cauza toxiinfecţiei alimentare o reprezintă ouăle din care a fost făcută prăjitura.

"Direcţia de Sănătate Publică demarează o anchetă epidemiologică vizavi de acest focar familial de toxiinfecţie alimentară. S-au cultivat probele la laboratorul de microbiologie al DSP, iar în paralel demarăm o anchetă să vedem ce s-a întâmplat şi cu evoluţia medicală a copilului. Am luat legătura şi cu Direcţia Sanitar Veterinară, se pare că elementul incriminat ar fi oul. În funcţie de rezultatele laboratorului privind grupul sau germenele care se identifică, va fi continuată ancheta", a spus Pîrcioagă.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Neglijenţă sau inconştienţă? DSP a sesizat abia după 2 zile Direcţiei Veterinare toxiinfecţia cu prăjituri