Consiliul Judeţean Bihor va încheia un protocol cu firma Bene Internaţional, pentru curăţarea şanţurilor, parcărilor şi refugiilor de pe marginea celor 950 km de drumuri judeţene. Operatorul de salubritate va valorifica gunoaiele adunate, fără a primi alţi bani pentru serviciul prestat.

"Operatorul le colectează gratuit, le transportă şi le valorifică pe cele reciclabile, iar Consiliul Judeţean Bihor urmează să achite doar contravaloarea deşeurilor care se vor depune la haldă", a declarat vicepreşedintele CJ, Mircea Mălan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Protocolul, aflat joi pe masa aleşilor judeţeni, va fi valabil timp de un an, timp în care Bene Internaţional va fi obligată să colecteze şi să transporte deşeurile cu o frecvenţă de două ori pe lună. Muncitorii Bene Internaţional nu vor ridica molozul şi alte gunoaie rămase din construcţii, ci vor raporta primăriilor că au aceste depozite pe teritoriul lor.

Totodată, firma, cunoscută pentru activitatea de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, va trebui să întocmească documentele de trasabilitate, din care să rezulte cantităţile de deşeuri colectate, zonele unde erau aruncate, categoriile de deşeuri şi operaţiunile la care au fost supuse, după sortare. Protocolul mai prevede că firma va face toate aceste activităţi gratuit.

Mălan a precizat că Bene Internaţional a fost selectată după ce CJ Bihor a făcut o adresă către toţi operatorii de salubritate din judeţ, întrebând dacă sunt dispuşi să cureţe drumurile judeţene, dat fiind că obligaţiile lor contractuale sunt doar pentru colectarea deşeurilor de la populaţie.

"Salubri Aleşd şi RER Vest au comunicat că nu sunt interesate, AVE Bihor a făcut o ofertă contra unor costuri ridicate, iar Bene Internaţional a făcut această ofertă", a precizat vicepreşedintele CJ Bihor.