Firma românească MB Telecom a câştigat marele premiu la cea de-a 41-a ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru "Roboscan 2M Aeria", un sistem de scanare a avioanelor.

Invenţia este destinată serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene. Aparatul MBT permite radiografierea avioanelor cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau alte ameninţări aflate la bord ori ascunse în cavităţile tehnice ale aeronavelor.

MB Telecom a câştigat pentru a doua oară marele premiu al salonului de la Geneva, după ce în 2009 a fost premiată pentru Roboscan 1M, un sistem revoluţionar de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Aceasta este pentru prima oară în istoria Salonului când un concurent reuşeşte să obţină de două ori marele premiu de la Geneva.

725 de inventatori din 45 de ţări ale lumii au fost prezenţi la Salonul Internaţional de la Geneva. Standul României a fost cel mai întins ca suprafaţă.

Şi alţi români au obţinut premii la Salon. Firma Gnosis Kernel a primit Premiul Presei Internaţionale pentru un sistem de securizare a cardurilor cu bandă magnetică, iar inventatorul Gabriel Rizea şi colaboratorii săi au primit premiul Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia pentru un produs fitoterapeutic.

Tot un premiu din partea Rusiei a primit şi fizicianul Aurel Enache pentru instalaţia sa de tratare a combustibilului în vederea creşterii puterii calorice, iar premiul OSIM România l-au primit doi inventatori români: Nicolae Vasile pentru un convector electric motor, iar Corneliu Birtok-Băneasa pentru un filtru de aer superaspirat.

Inventatorul Constantin Oprea a primit Premiul Ştiinţei şi Tehnologiei din Hong Kong pentru o izolaţie de seră, iar inginerul Liviu Daniel Ghiculescu premiul Universităţii Islamice Azad din Iran pentru un echipament de prelucrare simultană a structurilor de microfante.

În fine, Marian Crudu a fost premiat tot de Iran pentru compoziţia şi procedeul de tăiere a pielor de bovine.