De mai bine de un an, trăim vremuri urâte: când nu plouă e frig, iar când ninge nu-i vacanţă. Apoi, oamenii: chiar dacă i-a păstrat mai sănătoşi, masca pare să-i fi şters ca persoane, transformându-l pe celălalt în potenţial criminal. Şi apoi, zicerile: ca să fie convingător, discursul s-a radicalizat, verbul s-a făcut scurt. Revendicarea dreptului la inepţie, nesimţire, inacţiune sau misecuvinism a devenit militantă. Neutralitatea, echilibrul, raţionalitatea, buna credinţă şi buna cuviinţă par să fi fost expulzate din Cetate şi din inimi.

Şi totuşi, ceva nu s-a pierdut din nimeni: speranţa că se poate, mai bine, mai mult, mai frumos. Condiţia a rămas aceeaşi: împreună, dincolo de ceea ce ne dezbină!

Ne-aţi fost alături la răul pe care fiecare l-am trăit şi de care împreună am trecut, atât cât s-a putut, cu bine. În semn de mulţumire, am decis să vă oferim o floare şi-un cântec, în Parcul Libertăţii, şi ne bucurăm că vă bucuraţi de ele.

Acum am vrea să prelungim această bucurie, transformând întreg oraşul într-o grădină cu flori. Împreună! Pentru că a venit vremea să preţuim mai conştient libertatea şi ceea ce ne face fundamental oameni: dragostea şi râsul sănătos. Să ne apropiem, aşadar, unul de altul, precum şi alţii s-au apropiat de noi!

La un astfel de exerciţiu vă invită Fundaţia Comunitară Oradea, prin proiectul "O floare pentru Oradea". Dumneavoastră cumpăraţi de la noi o floare, poate chiar un buchet, iar noi o vom planta, împreună cu dumneavoastră dacă veţi vrea, acolo unde v-ar plăcea să o vedeţi: într-un parc, într-un cartier, într-un loc viran.

Planurile peisagistice ar fi realizate de studenţi, jurizaţi de specialişti. Cu o floare, veţi aduce trei primăveri: una pentru un loc drag, una pentru studenţi şi una pentru noi, permiţându-ne să continuăm activităţile gratuite pe care le oferim copiilor, tinerilor şi seniorilor din comunitate.

Cătălin Popa
Preşedinte executiv
Fundaţia Comunitară Oradea