După ce au învățat unde este locul fiecărui tip de deșeuri, unii orădeni mai au o întrebare: cum să colecteze resturile biodegradabile în locuințe, fără să facă mizerie ori să genereze mirosuri neplăcute, până când le golesc în pubele? RER Vest are răspunsurile corecte.
Trei opțiuni
În categoria deșeurilor biodegradabile intră, pe lângă deșeurile vegetale provenite din grădini (iarba cosită și rămurele mărunțite), deșeurile organice menajere, cum sunt resturile de mâncare, coji de pâine uscată, coji și resturi de fructe și legume, coji de ouă, pliculețe de ceai, zaț de cafea, cereale, dar și rumeguș de lemn sau cenușă care provine de la arderea lemnului.
Există mai multe variante pentru a colecta aceste deșeuri în interiorul locuințelor. Orădenii care nu vor să le strângă de-a valma într-o găleată, ci să folosească un ambalaj, au trei opțiuni: punga de hârtie sau carton, punga biodegradabilă și sacul menajer. Cea mai „bio” dintre ele este punga de carton sau hârtie, care are avantajul că, odată umplută, poate fi aruncată împreună cu conținutul în pubela maro. Se va descompune chiar mai repede...
Umpluți și goliți
Și pungile biodegradabile pe care orădenii le cumpără de la supermarket pot fi utile pentru colectarea deșeurilor organice, după ce s-au consumat fructele sau legumele cu care au fost cumpărate. Ele pot fi folosite ca saci în găleata maro, destinată deșeurilor biodegradabile, și pot fi aruncate direct în pubelă, dar doar dacă nu au eticheta cu prețul lipită pe ele. Dacă pungile au asemenea etichete, în compoziția cărora se regăsește și plasticul, sunt considerate contaminate și nu mai pot fi aruncate în pubela maro.
„Știm că mulți dintre orădeni folosesc saci menajeri pentru a depozita resturile biodegradabile în găleata maro. Până aici, nimic de obiectat. Dar aruncarea acestui tip de sac în pubela maro nu este permisă. O soluție simplă este să goliți sacul menajer în pubela maro și apoi aruncați sacul murdar în containerul negru pentru deșeuri reziduale”, explică Laura Dărăban, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.
Așadar, trei opțiuni, un singur rezultat: compostarea deșeurilor vegetale și transformarea lor în humus pentru plante.