Memorialul Eva Heyman, dedicat tuturor copiilor şi tinerilor evrei deportaţi din Oradea în 1944, va fi dezvelit, joi, în Parcul Bălcescu. Proiectul este realizat de Asociaţia Tikvah (speranţă, în limba ebraică) cu sprijinul unor sponsori.

Monumentul o reprezintă pe Eva Heyman, adolescenta care a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, pierind apoi la Auschwitz la vârsta de doar 13 ani. Mulajul statuii a fost realizat pro bono de sculptoriţa britanică Flor Kent, care a mai semnat şi alte statui ale unor copii refugiaţi expuse în gări din Londra, Praga şi Viena şi care va participa la evenimentul de joi.

Evenimentul va fi marcat, întâi, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", unde, de la ora 14, se vor rosti câteva alocuţiuni şi vor fi expuse câteva dintre panourile expoziţiei despre Eva Heyman şi despre contextul evenimentelor din 1944, realizată de Asociaţia Tikvah în urmă cu trei ani.

Participanţii vor merge apoi în Parcul Bălcescu, în zona intrării dinspre străzile Sucevei şi Armatei Române, unde va avea loc dezvelirea monumentului ce o reprezintă pe Eva Heyman, aşezată pe o bancă, ţinând un jurnal în mână. Înainte de dezvelire, dacă vremea va permite, cei prezenţi vor asista la un scurt moment muzical al violonistului Levi Nicolae de la Filarmonica Oradea.

"Mulţumiri sunt datorate membrilor şi voluntarilor Asociaţiei Tikvah, care au lucrat neobosit, în regim voluntar, pentru a aduce acest proiect la îndeplinire. De asemenea, mulţumim sculptorului Flor Kent, autorităţilor locale şi centrale şi arhitectului Emodi Tamas. Finalmente, celor care au sprijinit proiectul din Oradea şi din alte părţi ale lumii şi care ne-au oferit încurajări şi donaţii în bani fără de care nu am fi reuşit", au precizat reprezentanţii Asociaţiei Tikvah într-o informare.

În fine, organizatorii precizează că cei care doresc pot să aducă o floare pentru a o depune la monumentul care aminteşte de copiii şi tinerii evrei care au pierit din Oradea în timpul Holocaustului.