În Sânmartin, locul unor garaje inestetice, care nu foloseau comunității, ci doar proprietarilor lor, a fost luat de o grădiniță, construită de Primăria comunei în cadrul unui proiect european în valoare de 500.000 de euro.

Pe bani europeni

Botezată „Prietenii copilăriei”, grădinița a fost ridicată în jurul blocurilor de pe strada Ioan Slavici, după exproprierea a 16 garaje, și și-a deschis porțile luni, dezvăluind copiilor și părinților un spațiu primitor, amenajat în culori pastelate și cu mobilier modern. Între orele 10.30 și 11.30, oricine a putut vizita unitatea de învățământ și, cum se află în apropierea celeilalte grădinițe din localitate, nu puțini au fost vizitatorii.

Ridicată cu fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, atrase prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), grădinița are 4 săli de grupă, fiecare cu vestiar și baie proprie, dar și cu sistem de sonorizare, tablă inteligentă și videoproiector, o sală multifuncțională, bucătărie, spălătorie, călcătorie, izolator, sală de ședințe, spații administrative, loc de joacă în curte și 19 locuri de parcare.

Grădinița are sistem de supraveghere video, încălzire în pardoseală, iar din această toamnă, ea va fi frecventată de 88 de copii, 8 cadre didactice și două îngrijitoare, după cum a menționat, la inaugurare, directoarea Ramona Bocșan.

S-a schimbat trendul

Pe lângă că arată bine, grădinița a fost și construită rapid, într-un an și trei luni, ceea ce l-a făcut pe primarul din Sânmartin, Cristian Laza, să laude firma constructoare, Wys Sipos SRL. De asemenea, edilul i-a lăudat pe funcționarii Primăriei responsabili de lucrări și de proiecte europene, dar și pe toată echipa care a lucrat la proiect, de la designerul de interior la furnizorii de mobilier.

La începutul anului școlar trecut, Primăria Sânmartin a inaugurat o școală construită de la zero, din bugetul propriu, iar investițiile în infrastructura educațională duc la sporirea populației școlare din comună.

„Dacă în urmă cu 7-8 ani, copiii din ciclul primar (n.r. din comună) mergeau la Oradea, acum trendul este invers. Numai pentru acest an școlar avem 60 de transferuri din Oradea”, a spus primarul Laza.

Euro-Sânmartin

Edilul a vorbit și despre banii europeni atrași. „Toată lumea vine cu o mentalitate greșită, că e greu cu fondurile europene, că trebuie documentație... Evident că trebuie documentație, că nu-ți dă nimeni banii pe ochi frumoși, dar sunt niște lucruri normale”, a declarat Laza.

Primarul a spus și că Sânmartinul este o comună aflată „pe loc fruntaș în țară la accesarea de fonduri europene”, cu 25 milioane de euro investiți din fonduri nerambursabile.

Proiectele din Sânmartin și, în mod special, cel al grădiniței, au fost lăudate și de ambasadorul României în Spania, George Bologan, localnic și cetățean de onoare al comunei, prezent și el la inaugurare. „Dacă vrem ca românii să rămână acasă și să se întoarcă din străinătate, trebuie să le oferim astfel de condiții”, a spus Bologan.

De asemenea, senatorul PSD Florian Bodog, și el unul dintre oficialii prezenți, a spus că grădinița din Sânmartin „este cea mai frumoasă grădiniță din județ, și nu vorbesc doar de sistemul public, și cred că printre cele mai frumoase din țară”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!