Prima unitate de învăţământ din Bihor care îşi suspendă activitatea din cauza Covid-19 este o grădiniţă care aparţine de Liceul Teoretic "Horvath Janos" din Marghita, care s-a închis pentru 14 zile, după ce trei educatoare au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul Sars-Cov-2, după cum a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Potrivit IŞJ Bihor, niciuna dintre cele trei educatoare nu s-a îmbolnăvit în grădiniţă, ci în afara ei. Toţi copiii cu care au intrat în contact au fost sau vor fi incluşi în anchetele epidemiologice realizate de DSP Bihor.
Un ordin comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei prevede că o unitate de învăţământ se închide temporar dacă apar trei cazuri de îmbolnăviri în grupe sau clase diferite.
Până acum, 17 cazuri în şcoli şi grădiniţe
Comunicatul Inspectoratului Şcolar mai anunţă că alte cinci unităţi de învăţământ din Bihor aplică scenariul galben, adică cel în care o parte din elevi merg la şcoală, iar alţii urmăresc lecţiile online, de acasă. Celelalte 726 de unităţi de învăţământ din judeţ sunt în scenariul verde, adică au o participare fizică la ore.
Până în prezent, în Bihor au fost diagnosticaţi cu Covid-19 doi copii de grădiniţă şi nouă elevi. Este vorba de copii sau adolescenţi care învaţă la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială Oltea Doamna Oradea (un elev), Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea (un preşcolar), Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre" Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială nr. 1 Abram (1 preşcolar), Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Oradea (un elev), Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea (un elev), Liceul Tehnologic Nr. 1 Popeşti (un elev), Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita (un elev), Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin (un elev).
De asemenea, până acum, în Bihor au fost confirmate cu Covid-19 şase cadre didactice. Pe lângă cele trei educatoare din Marghita, s-au mai îmbolnăvit câte un profesor de la Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin, Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea, şi GPP Nr.1 Tileagd.
"În toate cazurile s-au luat măsurile necesare impuse de reglementările în vigoare. În nicio situaţie sursa îmbolnăvirii nu a fost comunitatea şcolară. La nivelul unităţilor de învăţământ se monitorizează modul în care se desfăşoară procesul instructiv educativ şi se respectă regulile de igienă şi distanţare. În funcţie de situaţia cazurilor înregistrate, avem în prezent grupe sau clase aflate în izolare, respectiv structura de învăţământ preşcolar a Liceului Teoretic "Horvath Janos" Marghita", a transmis IŞJ Bihor.
Vadu Crişului şi Boianu Mare - scenariu galben
Pe de altă parte, într-o intervenţie pe Facebook, prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că, urmare a unei decizii adoptate luni de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a datelor centralizate legate de evoluţia Covid-19, în Bihor, în perioada 21-29 septembrie, toate şcolile vor funcţiona în scenariu verde, cu două excepţii.
"Excepţie fac doar două UAT-uri - Vadu Crişului şi Boianu Mare - care îşi vor desfăşura activitatea în scenariu galben, deoarece au o incidenţă mai mare a îmbolnăvirilor. Toate celelalte unităţi de învăţământ vor fi în scenariu verde, adică îşi vor desfăşura activitatea cu copiii în clasă, indiferent de ce tip sunt", a declarat Ţiplea.