Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, din Băile 1 Mai, a fost agresată din nou. Gardul care desparte zona protejată de Ştrandul Venus a fost distrus pe o lungime de peste 10 metri de un strat gros de moloz depozitat ilegal şi aiurea pe un teren din ştrand aflat în imediata vecinătate a rezervaţiei. Deşeurile au fost aduse de chiar administratorul Ştrandului Venus, SCT Băile Felix, şi provin din demolări ori modificări de construcţii. Garda de Mediu a somat firma să-şi ia gunoaiele înapoi.

"Muzeul Ţării Crişurilor a fost sesizat joi, 4 octombrie, de un localnic din Haieu despre depozitările de gunoaie din incinta Strandului Venus, la limita de protecţie a lacurilor cu nuferi termali din Băile 1 Mai", a declarat pentru BIHOREANUL Radu Huza, custodele rezervaţiei.

A doua zi, reprezentanţii Muzeului şi ai Gărzii de Mediu Bihor au mers la faţa locului să vadă cu ochii lor grozăvia: stratul de moloz se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri patraţi şi atinge pe alocuri o înălţime 2 metri. Cantitatea estimată de moloz este uriaşă, de aproximativ 40.000 de metri cubi.

"Deşeurile au fost depozitate la graniţa rezervaţiei, distrugând 10 metri liniari de gard. Măsurile dispuse sunt: să refacă gardul şi să mute deşeurile. Termenul este cel legal, de 6 luni", se arată în nota de constatare a Gărzii de Mediu, care nu a aplicat nicio amendă făptuitorului, care e administrator al staţiunii Băile Felix şi Ştrandul Venus din Băile 1 Mai. Controlul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor SCT Băile Felix şi ai Primăriei Sânmartin, ultima fiind proprietara terenului cu pricina.

Comisarii de mediu au mai constatat că deşeurile se compun din materii inerte rezultate din demolări - beton, cărămizi, plasticuri, cauciuc - şi că depozitarea acestora a început în urmă cu două luni.

Viceprimarul comunei Sânmartin, Nicolae Leuce, a confirmat pentru BIHOREANUL că, deşi nu era vorba despre o lucrare de construcţii, ci despre o terasare a unei suprafaţe de teren cu o cotă mai joasă decât cel din ştrand, pentru această operaţiune era nevoie de aviz de la Mediu şi de autorizaţie de la Primăria Sânmartin.

Terenul pe care SCT Băile Felix l-a transformat ilegal în groapă de gunoi se află în incinta Ştrandului Venus din Băile 1 Mai, pe care Primăria Sânmartin l-a scos la licitaţie pentru a plăti datoriile către Compania de Apă Oradea, în cuantum de peste 5,2 milioane de lei. Prima licitaţie, din mai 2009, a eşuat pentru că din trei firme care cumpăraseră caietul de sarcini se prezentase doar una. La al doilea termen, din iulie 2009, singurul ofertant a fost SCT Băile Felix, care a încheiat cu Primăria Sânmartin actele premegătoare cumpărării pentru suma de 4,75 milioane de euro.

După cum confirmă comisarii de mediu, chemaţi vineri la faţa locului, reprezentanţii SCT au invocat că nu au încălcat nicio lege depozitând molozul pe un teren pe care-l cumpăraseră. De fapt, însă, lucrurile stau altfel. Vânzarea Ştrandului Venus nu s-a finalizat încă, deoarece o parte din terenurile bazei de agrement - printre care şi cel pe care s-a depozitat molozul - sunt încă în litigiu, Primăria Sânmartin judecându-se pentru dreptul de proprietate.

Drept urmare, după licitaţia din 2009 SCT a plătit doar jumătate din sumă şi a primit din partea Primăriei numai dreptul de administrare al ştrandului, vânzarea urmând a se perfecta doar după finalizarea proceselor pe terenurile în litigiu.