Printr-un comunicat dat publicităţii joi, deputatul UDMR Bihor Szabó Ödön se laudă că „înlesneşte donaţiile de alimente, de la producători şi comercianţi, către organizaţiile nonguvernamentale care întreţin copii şi bătrâni”, prin faptul că „a reuşit să modifice nu mai puţin de trei acte normative”.

Este vorba în primul rând despre Codul Fiscal, unde - potrivit comunicatului - la iniţiativa parlamentarului bihorean, „a fost clarificat regimul facilităţilor fiscale de care beneficiază donatorii”, aşa încât pentru alimentele donate nu se va mai plăti TVA.

De asemenea, a fost modificată Legea privind eliminarea risipei alimentare, nr. 217/2016, pentru ca încheierea contractelor de donaţie alimentară să fie mai simplă, în sensul că donatorii şi beneficiarii nu mai sunt obligaţi să încheie contracte în formă autentică, la notar. „Formalităţile legate de încheierea contractelor în formă autentică erau costisitoare, în termeni de timp şi forţă de muncă, astfel că donatorii erau descurajaţi să doneze alimente”, este citat în comunicat Szabó Ödön.

În fine, a fost modificată şi Legea nr.200/2018, prin redefinirea termenului de „operator receptor”, aşa încât şi ONG-urile au devenit actori în domeniul transferului de alimente.

„Toate aceste modificări legislative au fost necesare pentru că vechile prevederi îngreunau şi întârziau foarte mult derularea operaţiunilor de distribuire a produselor perisabile. Dacă aceste alimente nu ajung în timp util la cei care au cu adevărat nevoie de ele, însăşi legea, care îşi propune să reducă risipa alimentară, pierde o bună parte din raţiunile pentru care există”, transmite deputatul Szabó Ödön.

Proiectul de modificare a legislaţiei inițiat de parlamentarul bihorean a avut 8 semnatari, ceilalţi 7 fiind de la PSD, PNL, USR, ALDE, PMP şi minorităţi, adică din tot spectrul politic reprezentat în forul legislativ. Și Guvernul a susținut adoptarea ințiativei legislative.