Un proverb chinez spune aşa: dacă planifici pentru un an, cultivă orez, dacă planifici pentru un deceniu, plantează copaci, iar dacă planifici pentru viaţă, educă oameni.

Peste tot în lume, educaţia de mediu e o prioritate, cerută de impactul contemporan dintre societate şi natură. Vârsta copilăriei este cea mai propice pentru educaţia de mediu, iar aceste activităţi opţionale oferă cadrul optim de formare a viitorilor adulţi, care vor avea un comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.

Ocrotirea naturii începe cu muşcata din fereastră, cu căţelul şi pasărea în care nu trebuie să tragi cu praştia, ci să le oferi căldură şi hrană.

După o muncă susţinută şi neîntreruptă de opt ani, şcoala noastră se numără printre cele 16.941 şcoli din lume care deţin certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde, în Programul Internaţional Eco-Schools derulat de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător.

Programul le oferă elevilor noştri motivaţii pentru a acorda mediului atenţia necesară, iar prin activităţile pe care le desfăşurăm în natură se urmăreşte formarea unor convingeri şi comportamente eco-civice, extrem de importante pentru o societate modernă.

În plus, nu doar elevii sunt stimulaţi, ci şi cadrele didactice, care se implică în activităţi concrete de ecologizare. Numai prin exemple de bună practică am reuşit să le inoculăm elevilor "virusul eco".

Astăzi, adunăm selectiv becuri, baterii, electrocasnice uzate, hârtie, plastic, chiar facem artă din deşeuri. Am mobilizat şi părinţii la activităţile cu tematică ecologică.

Am dovedit că "micul om" poate fi alături de natură şi l-am învăţat că prin faptele sale mari aduce o contribuţie importantă la ocrotirea şi conservarea mediului. Ei au înţeles că toate speciile trebuie protejate, iar omul trebuie să trăiască în armonie cu natura. O lecţie importantă pentru viitorul lor şi al nostru, al tuturor...

Laura Ienei David
Profesor coordonator Eco-Şcoala
Şcoala Gimnazială Oltea Doamna