Un grup de lingvişti ruşi au lansat un proiect prin care încearcă să salveze de la moarte cinci dintre limbile ameninţate cu dispariţia, pentru că cei care le cunosc sunt bătrâni.

Ruşii au concluzionat că cea mai rară limbă de pe Terra este Ter Sami, un dialect al limbii lapone, vorbit doar de doi oameni din nord-estul peninsulei Kola din Rusia pentru că majoritatea vorbitorilor de Ter Sami au fost omorâţi în timpul regimului sovietic.

O altă limbă extrem de rară este Kayardild, vorbită de zece persoane din insula Bentinckt de lângă Australia. Specialiştii cred că această limbă va dispărea în următorii zece ani, pentru că vorbitorii ei sunt bătrâni şi nu au copii.

Tot din limba laponilor se trage dialectul Ume Sami, pe care-l mai cunosc tot zece oameni din Suedia, iar Pite Sami, un alt dialect lapon, e vorbit de un grup de 20 de persoane care trăiesc la graniţa dintre Suedia şi Norvegia. Acesta din urmă nici nu are un alfabet sau o formă de scriere oficială.

Clasamentul lingviştilor ruşi se încheie cu limba votica, o limbă străveche ce era limba oficială a tribului voţilor şi pe care acum o mai cunosc 20 de ruşi din Ingria.