În ultima şedinţă înainte de moţiunea de cenzură, Guvernul condus de liberalul Ludovic Orban a aprobat o listă cu 150 de şcoli din ţară incluse în programul "O masă caldă", iar patru dintre acestea sunt din Bihor.

Este vorba de şcolile gimnaziale din satele Sânmartin, Ineu, Ciumeghiu şi de Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" din Beiuş. Până acum, doar şcoala din Sânmartin făcea parte din acest program. Concret, elevii şi preşcolarii grădiniţelor arondate acestor unităţi de învăţământ vor primi zilnic, începând din al doilea semestru al acestui an şcolar, o masă caldă sau un pachet alimentar, în funcţie de infrastructura şcolii.

"Elevii din şcolile care au cantină vor servi masa acolo, fie preparată în regim propriu, fie în regim catering, iar în celelalte unităţi de învăţământ elevii vor primi un pachet alimentar", a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas. În Bihor, din cele 4 unităţi de învăţământ, doar Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" are cantină.

Potrivit normelor metodologice, pachetele alimentare trebuie să conţină produse de panificaţie, produse din carne şi / sau brânzeturi sau derivate din lapte, legume (roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare) şi un fruct. Valoarea unui pachet sau a unei mese calde trebuie să fie de 10 lei pe zi.

Licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor pregăti mesele sau pachetele pentru elevi şi preşcolari le vor face primăriile pe raza cărora se află unităţile de învăţământ.

Ministerul Educaţiei a transmis, printr-un comunicat de presă, că, graţie suplimentării numărului de unităţi de învăţământ din program de la 50 la 150, numărul beneficiarilor din toată ţara a crescut la 65.343 de elevi. "Suma estimată necesară implementării programului pentru anul 2020 este de 81.983 mii lei", a mai transmis Ministerul.

"Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi face parte din acţiunile Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaţionale: asigurarea accesului echitabil şi nediscriminatoriu la o educaţie de calitate pentru toţi copiii şi tinerii din România", se mai arată în comunicat.

Tot în şedinţa de marţi a Guvernului, s-a decis şi adoptarea unei Ordonanţe care reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.