Ca etapă finală a proiectului european Itinerances, câştigat în cadrul Programului Cultural European Cultura 2007-2013, actorii trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria pornesc în perioada următoare într-un turneu internaţional, cu spectacolul "O mie şi una de frontiere (Povestea lui Aladin)".

Turneul este programat între 23 aprilie şi 5 mai şi cuprinde şase reprezentaţii, două în oraşul Veszprem, în Ungaria, respectiv patru în Bruxelles, Belgia.

Spectacolul "O mie şi una de frontiere" este o coproducţie multinaţională, cu implicarea unor artişti din România, Cehia, Belgia şi Franţa, care prezintă povestea unui grup de actori ambulanţi opriţi la trecerea unei frontiere. "Pentru a rezolva această problemă, ei improvizează pentru poliţistul de frontieră un spectacol de păpuşi despre aventurile lui Aladin. Datorită magiei şi a umorului din piesă, actorii îl conving pe poliţist, dar şi pe spectatori, că şi-au câştigat dreptul de a traversa frontiera", arată organizatorii.

Arhetipurile de commedia dell’arte, marionetele clasice cu fire şi păpuşile bunaku sunt ingredientele principale folosite pentru a reda fascinanta poveste orientală. În spectacol sunt folosite însă şi imagini 3D.

Protagoniştii sunt Florian Silaghi, Andrei Fazecaş, Alexandru Pop, Zentania Lupşe, Bianca Priceputu şi Gnadig Kornelia, regia artistică fiind semnată de Luis Montoto, iar scenografia de Oana Cernea. Premiera spectacolului a avut loc la Oradea pe 12 octombrie 2014.

Proiectul Itinerances are un buget total de 405.000 euro, din care 200.000 euro reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă. Restul sumei a fost asigurat de iniţiatori: Teatrul Regina Maria (organizator principal), Teatrul de Marionete Belfort din Franţa, Compagnia Karromato Sobeslav din Cehia şi Charles Kleinberg Production din Bruxelles, Belgia, aceştia din urmă în calitate de co-organizatori.