Un număr de 223 de persoane cu vârste de peste 65 de ani din Bihor, cu diferite boli sau chiar imobilizate la pat, au fost îngrijite la domiciliu gratuit de Caritas Catolica printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul şi rezultatele lui au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Palatul Baroc, de episcopul romano-catolic Böcskei László, de părintele Rajna József, director general al Caritas Catolica, şi Hortensia Nagy, managerul proiectului.

"Noi oferim îngrijire la domiciliu din anul 1997, fiind ajutaţi mereu de mai mulţi sponsori. Din iunie 2019 am primit o finanţare printr-un proiect european şi am reuşit să ajutăm gratuit persoane vârstnice, majoritatea singure, din Oradea, Marghita, Oşorhei, Săcuieni, Sălacea, unde avem puncte de lucru, dar şi în alte localităţi apropiate acestora", a explicat Rajna József.

Proiectul "Dezvoltarea serviciilor sociale de îngirjire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice a Asociaţiei Caritas Catolica Oradea", în valoare de aproape 2,8 milioane de lei, a presupus selectarea beneficiarilor în funcţie de starea lor de sănătate şi starea materială.

"Am avut 100 de pacienţi în gradul 3, adică cei care se deplasează mai greu, dar au nevoie de cineva care să le facă curăţenie, cumpărături, să-i ajute să facă mişcare. Apoi am avut pacienţi de gradul 2, care erau într-o stare de sănătate mai degradată, şi de gradul 1, cei imobilizaţi la pat care erau vizitaţi zilnic de echipa noastră", a explicat Andrea Tóth, membră în echipa proiectului, ca expert grup-țintă.

Alături de ea au mai fost angajate încă 20 de persoane, între ei fiind kinetoterapeuţi, asistenţi medicali, asistenţi sociali şi îngrijitori.

Unii dintre beneficiari au făcut parte din proiect 6 luni, în timp ce alţii au avut nevoie de sprijin pe tot parcursul proiectului.

"Ne dorim ca persoanele care au nevoie de ajutor să fie ajutate în continuare de Caritas. Pentru asta, avem nevoie de sponsori care să ne ajute să oferim aceste servicii cu titlu gratuit sau la preţuri modice", a mai spus părintele Rajna József.

Episcopul romano-catolic i-a felicitat apoi pe cei implicaţi în proiect, spunând că ei desfăşoară "o misiune nobilă".

Cei care doresc să apeleze la serviciile de îngirjire la domiciliu a Caritas Catolica pot suna la numărul de telefon 0359 427 777.

La finalul evenimentului au fost prezentate câteva imagini în care apar mai mulți vârstnici în timp ce sunt ajutați de echipa ONG-ului, dar şi un video în care fiul unei beneficiare povesteşte cât de bine i-a priit mamei sale să fie inclusă în proiect.