O nouă tulpină a virusului Covid-19 a fost identificată în Londra şi în alte regiuni din sud-estul Angliei, pentru care au fost impuse de urgenţă noi măsuri restrictive. Premierul Boris Johnson a precizat că mutaţia ar fi cu 70% mai transmisibilă decât forma iniţială a virusului, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că studiază împreună cu oficialii britanici noua tulpină a coronavirusului din sud-estul Angliei.

Potrivit organizaţiei, Marea Britanie a transmis informaţii din studiile în curs privind mutaţia şi OMS va ţine la curent statele membre şi publicul "pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus şi despre orice implicaţii", notează BBC.

Noua tulpină se răspândeşte mult mai repede, dar nu produce o rată mai mare a mortalităţii. În plus, va răspunde la vaccinuri, spun autorităţile de la Londra, citate de aceeaşi sursă.

Însă, zone extinse din sud-estul ţării, inclusiv capitala, se află de duminică sub restricţii mai dure, asemănătoare unei carantine. Concret, premierul Boris Johnson a anunţat că Londra şi alte regiuni din sud-estul Angliei – aproximativ o treime din populaţia Angliei, care până acum se aflau în zona a treia de risc, vor fi incluse într-o nouă zonă, 4. Locuitorii din zona respectivă de risc trebuie să nu îşi părăsească locuinţele, excepţie făcând deplasările esenţiale. Magazinele neesenţiale se vor închide, iar activităţile de relaxare şi distracţie în aer liber vor fi interzise. Întâlnirile cu alte persoane în aer liber vor fi limitate, astfel că fiecare om se poate întlni cu o singură persoană, scrie Reuters.

"Cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem continua planurile de Crăciun aşa cum erau. Consider sincer că nu există altă alternativă", a spus Boris Johnson.

Persoanelor din zona 4 le vor fi interzise reunirile cu alte persoane în perioada Crăciunului. Toţi ceilalţi englezi îşi vor putea vedea prietenii şi rudele doar o zi. Planurile iniţiale erau de o relaxare de cinci zile a restricţiilor.

Ţara Galilor a decis să impună o nouă carantină naţională, în Scoţia sunt înăsprite restricţiile, iar călătoriile din Scoţia în Anglia şi invers sunt strict interzise. 

La rândul său, Olanda a anunţat deja că interzice zborurile din şi spre Marea Britanie, din cauza acestei noi tulpini de Covid-19. Decizia a fost luată - scrie G4Media.ro - după ce în Olanda a fost confirmată o infecţie cu mutaţia Covid-19.

De asemenea, Belgia a interzis duminică toate cursele aviatice şi toate trenurile care vin din Marea Britanie din cauza apariţiei noii tulpini de coronavirus, transmite publicaţia 7sur7.