Atmosfera "metal" se face simţită de la coborârea celor câtorva trepte de lemn. Totul, de la pereţii pictaţi cu bikeri, creaturi demonice şi celebre trupe rock, până la scrumierele cu cap de mort şi jantele cu lanţuri atârnate, arată că locul e dedicat fanilor muzicii tari.

Şi, de la primul acord de chitară, e sigur că-i aşa!

De mai bine de două luni, rockerii se adună în fiecare weekend în barul Abyss, iar concertele live ale trupelor de underground rock din toată ţara fac tot mai mulţi fani. BIHOREANUL a coborât, pentru o seară, în abisul lor...

Distracţie printre cranii

La puţin timp după deschidere, barul Abyss-Rock Metal Pub a devenit preferatul metaliştilor orădeni. Situat pe strada Primăriei, localul se află într-un beci care a adăpostit de-a lungul vremii diverse restaurante, şi româneşti şi chinezeşti, care au falimentat pe rând, lăsând, iată, cale deschisă unui pub cu o temă grea...

Cum în incintă nu prea intră lumina naturală, locul e numai bun pentru o atmosferă "dark". Decoraţi cu portretele pictate ale celor de la The Doors, Marilyn Manson, AC/DC, Kiss, dar şi cu creaturi care mai de care mai înspăimântătoare, pereţii sunt primii care anunţă că fanii genului sunt la ei acasă. Odată intraţi, clienţii coboară treptele cu grijă, pentru că în weekend şi acestea devin neîncăpătoare. Printre tinerii care dau din plete, în tricouri negre, cu lanţuri şi tatuaje, abia se ajunge la bar. Înconjurat de jante de metal şi ornat cu scrumiere-cranii, acesta "ascunde" multe băuturi, dar la putere e categoric berea, vândută la preţuri numai bune pentru o beţie de pomină.

Cu băutura în mână şi ţigara aprinsă, împătimiţii sunt gata apoi să recepteze acordurile puternice de chitară şi vocea gâjâită a solistului. Căci, da, în Abyss se cântă rock, trash, death şi heavy live!

Head-banging

Muzica celor de la Iron Maiden, Disturbed, Godsmack sau AC/DC le cântă rockerilor din difuzoare în timpul săptămânii, iar serile de vineri sunt rezervate atât unor concerte hard, cu invitaţi cunoscuţi în lumea "metal", cât şi unor trupe tinere din Oradea, precum Cronic, care cântă trash metal.

13 trupa.jpgCunoscătorii ştiu că nu orice concert din Abyss e unul "adevărat". Numai atunci când trupa face atmosferă şi reuşeşte să-i ridice pe toţi în picioare se poate spune că seara a fost reuşită. Aşa s-a întâmplat, de pildă, când trupa Grimegod (Dumnezeu mânjit) din Arad (foto), cu experienţă de ani de zile în death metal, a venit să concerteze la Oradea, umplând barul de fete şi băieţi puşi pe distracţie.

De la primele acorduri, mesenii au renunţat la tricouri lăsând la vedere tatuajele mari şi s-au alăturat la "head-banging", adică dat din cap, versul "Dă-mi otravă!" devenind refrenul serii. "Dacă e metal, atunci să fie în concert. Eu pentru muzică vin aici şi pentru prieteni", explica un fan în timp ce solistul răcnea: "Mulţumim, Oradea!".

Chiar dacă barul Abyss e abia deschis şi vecinii nu sunt foarte liniştiţi din pricina lui, împătimiţii de metal se simt deja la ei acasă, printre legendele rockului care îi privesc de pe pereţi. Aşa că, hai norock şi rock on!


AMINTIRI DIN HOOCHIE
Rock şi pită unsă

Unul din cluburile de profil rămase în memoria orădenilor, rockeri sau nu, este Hoochie Coochie Man, deschis în urmă cu câţiva ani pe strada Mihai Eminescu. Legendele despre bar mai circulă şi acum.

De la orgii şi beţii teribile, până la specialitatea casei, pâine cu untură, toate par să se fi întâmplat în vestita rockotecă. Clubul s-a închis, însă, în urmă cu câţiva ani şi, de atunci, niciunul nu a reuşit să-i egaleze faima.