Orădenii sunt chemați la teatru cu o nouă comedie. Este vorba despre spectacolul „Locotenentul din Inishmore” de Martin McDonagh, dramaturg irlandez care semnează și filmul The Banshees of Inisherin (Spiritele din Inisherin), film care a fost premiat cu două Globuri de Aur și este nominalizat pentru 9 premii Oscar la ediția din acest an.

Umor negru, absurd

„Locotenentul din Inishmore” este regizat la Teatrul Regina Maria de Ovidiu Caița, iar premiera spectacolului va avea loc sâmbătă de la ora 19, în Sala Mare. 

Regizorul a mai montat trei piese pe scena Teatrului Regina Maria: „Biloxi Blues” (2011) și „Seara de ajun” (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, respectiv „Sufocare sau Jurnalul unui sinucigaș cronic” (2018).

Piesa „Locotenentul din Inishmore”  a fost pusă în scenă pentru prima oară de Royal Shakespeare Company la The Other Place, Stratford-upon-Avon în anul 2001 și se numără printre cele mai de succes texte scrise de dramaturgul irlandez Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi europeni contemporani, a transmis miercuri printr-un comunicat Ramona Nemeș, secretarul artistic al Teatrului Regina Maria. 

„Martin McDonagh este cunoscut pentru umorul său negru absurd, violent, specific stilului teatral in-yer-face al cărui reprezentant este. Textele sale i-au adus numeroase premii, dintre care două Globuri de Aur pentru Cel mai bun scenariu original, primul, în 2018, pentru „Trei panouri publicitare lângă Ebbing, Missouri” (titlu original: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), iar cel de-al doilea, anul acesta, pentru „Spiritele din Inisherin” (titlu original: The Banshees of Inisherin), film care are în palmares încă două Globuri de aur și nouă nominalizări la premiile Oscar din 2023”, mai precizează același comunicat.

Una dintre cele mai bune piese... 

Piesa „Locotenentul din Inishmore” a câştigat în 2003 Premiul Olivier la categoria „Cea mai bună comedie nouă”, în 2006 a primit o nominalizare la premiul Tony Pentru cea mai bună piesă, iar în 2014 a fost clasată în The Daily Telegraph drept una dintre cele mai bune 15 piese scrise vreodată.

„Spectacolul este o comedie neagră în care totul se desfășoară în extremă și care explorează teme precum violența, terorismul și consecințele extremismului. Prin intermediul umorului și al satirei aduce un comentariu la absurditatea violenței politice și oamenilor care sunt dispuși să întreacă limite morale, legale și logice deopotrivă pentru a-și proteja ideologia, fie ea doar personală”, transmite TRM.

Acțiunea are loc în Irlanda în timpul anilor '90, iar spectacolul urmărește povestea lui Padraic, un terorist nemilos al Armatei de Eliberare Națională Irlandeză (INLA), care se întoarce în orașul său natal pentru a rezolva o situație de familie ce necesită intervenție imediată. În urma acestui element declanșator, atât el, cât și celelalte persoane implicate, pășesc într-un cerc vicios al răzbunării care transformă mici evenimente, altfel lipsite de dramatism, într-o mișcare absurdă de justițiarism extrem.

(foto: Teatrul Regina Maria)

Nerecomandat copiilor

Traducerea textului a fost realizată de Bogdan Budeș, decorul spectacolului este semnat de scenografa orădeană Oana Cernea. 

Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Eugen Neag, Alin Stanciu, Giorgiana Coman, Tudor Manea, Pavel Sîrghi, Ciprian Ciuciu, Răzvan Vicoveanu.

(foto: Teatrul Regina Maria)

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani. 

Următoarele reprezentații vor avea loc în data de 12 martie și 7 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele s-au pus în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12:00 la 18:00, miercuri și vineri între orele 10:00 și 14:00, sâmbătă între orele 11:00 și 13:00 sau cu o oră înainte de spectacole) și online pe Eventim.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!