Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis, vineri, cum se vor desfăşura cursurile în oraşele şi comunele din Bihor în următoarea săptămână (22-26 februarie), în funcţie de răspândirea cazurilor de infecţie de Covid-19. 

Oradea, tot în scenariul galben

Din cele 101 UAT-uri din Bihor, doar 13 mai sunt în scenariul galben în ceea ce priveşte învăţământul, printre care, la fel ca săptămânile trecute, şi Oradea. Lista mai cuprinde: Auşeu, Bratca, Bulz, Câmpani, Copăcel, Girişu de Criş, Lazuri de Beiuş, Săcădat, Sântandrei, Şimian, Vadu Crişului şi Vaşcău.

Celelalte oraşe şi comune din Bihor sunt în scenariul verde. Amintim că în scenariul verde (incidenţă mai mică sau egală cu 1 caz la mia de locuitori) toţi preşcolarii şi şcolarii merg fizic la şcoală. "Conform Hotărârii CJSU nr. 16/2021, care intră în vigoare începând cu data de astăzi, 19 februarie, din cele 714 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, 588 de unităţi funcţionează în scenariul verde", se arată într-o informare transmisă, vineri, de Instituţia Prefectului.

Cine stă acasă

În schimb, în scenariul galben (incidenţă între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori), activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum şi pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

Practic, în UAT-urile aflate în scenariul galben, deci şi Oradea, învaţă online elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a.

Cea mai recentă dare de seamă a DSP Bihor arată că în judeţul Bihor niciun oraş sau comună nu se mai află în scenariul roşu, care ar prespune că doar preşcolarii şi cei din clasele primare pot merge la şcoală.

Cazuri confirmate, lecţii online

Pe de altă parte, din cauza unor cazuri confirmate de Covid-19, şapte clase din şcolile bihorene vor suspenda cursurile în şcoli şi vor lucra online. Este vorba, concret, despre o clasă de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" din Oradea, una de la Liceul Greco-Catolic din Oradea, 3 de la Liceul Teoretic "Horvath Janos" din Marghita, una de la Liceul "Ady Endre" din Oradea, respectiv una de la Centrul de Educaţie Incluzivă "Orizont" din Oradea.