Cea de-a 12-a ediţie a concursului de atelaje cu doi cai, din Oșorhei, a avut loc duminică pe păşunea Berkes din comună. Competiţia a fost una amicală şi a adunat la start 20 de echipe din România şi din Ungaria.

Concursul din acest an, organizat în cadrul Zilelor comunei Oşorhei, a presupus probe în cadrul cărora participanţii s-au întrecut în precizie şi în viteză.

Una dintre acestea a fost cu obstacole, marcate cu jaloane de la 1 la 20, aşezate la o distanţă de 160 de cm. Participanții au trebuit să mâne caii și atelajele printre acestea, fără a depăşi timpul de bază de 188 de secunde. Fiecare jalon atins a fost sancţionat cu 3 puncte, iar fiecare secundă depăşită din timpul acordat iniţial a adăugat 0,5 puncte de penalizare.

Cea de-a doua probă a fost una de viteză, numită Vânătoresc, în cadrul căreia distanța dintre jaloane a fost mai mare, însă concurenţii au fost penalizați cu câte 5 puncte dacă le-au atins, iar timpul pentru finalizarea traseului a trebuit să fie cât mai scurt.

Între probe, câțiva dintre cei circa 200 de spectatori prezenți s-au fotografiat lângă trăsuri și cai, iar unii au făcut și plimbări cu atelajele.

plimbare cu trăsura

Concursul de atelaje de duminică a fost unul între prieteni, a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor, şi el unul dintre concurenţi. La noi există o reciprocitate. Eu, săptămâna trecută, am fost la Roşiori la un alt concurs, iar în 10 septembrie voi merge în Ungaria la un altul. Ei vin la noi, noi mergem la ei. Din păcate este un sport rar întâlnit la noi în ţară şi sunt concurenţi mai puţini. Este şi costisitor, poţi ajunge să investeşti până la 60.000 de euro. De exemplu o trăsură costă de la 5.000 la 12.000 de euro", a spus Gligor.

Un veteran al concursurilor de acest gen este Csorba Carol (foto jos), în vârstă de 74 de ani, membru al Clubului Sportiv Oșorhei, care, mânat de pasiunea pentru cai, practică acest sport de aproape 20 de ani. Caii trebuie antrenaţi zilnic, iar eu mă ocup de ei. Nu vreau să câştig neapărat cupe, doar vreau să fac cursa frumoasă şi caii să meargă bine", a punctat Csorba, care, alături de secundul său din echipă, a ocupat locul I în prima probă cu obstacole.

Csorbai Carol, C.S. Oșorhei

Primarul Ioan Gligor a anunţat pentru perioada 12-14 august cea de-a patra ediţie a Campionatului Balcanic de atelaje, tot pe păşunea Berkes. În cadrul acestuia, concurenţii se vor întrece pentru calificările la Campionatul Mondial din Italia de atelaje de trei stele, la patru cai, şi la Campionatul European din Olanda de trei stele, la doi cai, competiţii ce vor avea loc în 2022, fiind organizate de Federaţia Ecvestră Internaţională.

Vezi mai jos clasamentul final transmis de organizatori:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!