PNL Bihor a transmis, joi seara, printr-un comunicat că tocmai a încheiat cu ALDE Bihor "un protocol de colaborare care prevede formarea unei alianţe politice care să funcţioneze până la finalul actualului mandat al Consiliului Judeţean Bihor".

Împreună, cele două partide vor avea astfel 19 voturi (PNL Bihor are 17 consilieri judeţeni, iar ALDE doi: vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, respectiv consilierul Julien Mateaş) din totalul de 35, deci cu unul în plus faţă de majoritatea simplă necesară adoptării celor mai multe proiecte care ajung pe masa aleşilor judeţului. 

"În contextul actualei structuri politice şi ponderii grupurilor de consilieri din Consiliului Judeţean Bihor, ţinând cont de lipsa de performanţă înregistrată în activitatea executivului Consiliului Judeţean, cele două grupuri vor susţine în comun adoptarea unor proiecte de hotărâri care să aibă în vedere următoarele: aprobarea rapidă a bugetului de funcţionare al Consiliului Judeţean Bihor şi a instituţiilor din subordinea acestuia; repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Bihor; adoptarea tuturor hotărârilor necesare pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri europene în actualul exerciţiu financiar; pregătirea proiectelor pentru viitoarea perioadă de finanţare din fonduri europene; creşterea eficienţei activităţii Consiliului Judeţean Bihor şi reducerea cheltuielilor care nu se impun; realizarea unor parteneriate cu unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bihor, în vederea promovării unor proiecte de dezvoltare", se arată în comunicatul PNL Bihor. 

Prin acelaşi document, Julien Mateaş, consilier judeţean ALDE, a transmis că decizia a fost luată în urma unei analize asupra mandatului de până acum, când ALDE a fost în alianţă cu PSD şi UDMR. "Analizând modul în care au decurs lucrurile în acest mandat la Consiliul Judeţean Bihor, am luat decizia să colaborăm cu grupul de consilieri ai PNL. Vom asigura astfel adoptarea hotărârilor în mod predictibil până la finalul acestui mandat", a transmis Mateaş. 

Potrivit PNL Bihor, reprezentanţii grupurilor politice vor avea întâlniri periodice, înaintea şedinţelor de Consiliu Judeţean, în vederea formulării unor puncte de vedere comune.

"Având în vedere că în ultimele luni nu se mai ştia dacă hotărârile de consiliu judeţean se vor adopta într-o formă sau alta, prin această înţelegere, cele 18 voturi necesare pentru a adopta hotărâri vor fi asigurate de către consilierii judeţeni ai PNL şi ALDE. Vom putea astfel să limităm cheltuielile ineficiente şi să pregătim relansarea dezvoltării judeţului Bihor", a transmis, prin comunicat, Călin Gal, consilier judeţean PNL. 

Protocolul între PNL Bihor şi ALDE Bihor a fost aprobat joi în forurile de conducere ale celor două organizaţii judeţene şi a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor judeţene, adică de Ilie Bolojan, respectiv Ciprian Blejan. 

Merită precizat că în ultimele luni consilierii ALDE din CJ Bihor au rupt parţial alianţa cu PSD şi UDMR, acordându-şi voturile unor proiecte propuse de PNL Bihor - între care demiterea şi înlocuirea Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Oradea pe fondul ineficienţei.