Bihorenii și turiștii pot vizita cea mai nouă expoziție din interiorul Palatului Baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, unde au fost expuse mai multe cărți, tablouri și monede care au legătură cu întemeietorului orașului, dar și relicvariul în care este păstrat o parte din craniul regelui.

Expoziţia intitulată "Bijuteria regilor, Ladislau - Opera şi munca regelui" a fost deschisă săptămâna trecută, este una de mici dimensiuni și se află chiar lângă recepţia Palatului.

Cel mai important exponat este relicvariul Sfântului Ladislau, confecţionat din argint, pietre preţioase şi semi-preţioase, precum rubine şi perle, care adăposteşte un fragment din craniul regelui. "Acesta a fost confecţionat în 1892, când s-au aniversat 700 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau", a explicat Attila Lakatos Balla, istoric al Palatului Baroc, pentru BIHOREANUL.

Între cele mai preţioase exponate se numără şi un desen realizat de Maria Tereza în 1771 (foto), care înfăţişează mâna Sfântului Ştefan, după ce a fost descoperită într-o biserică din Croaţia, iar împărăteasa a mutat-o în Ungaria.

Expoziţia este plină de multe monede şi plachete cu imaginea Sfântului Ladislau, unele dintre ele provenind dintr-o colecţie privată şi donată Palatului Baroc anul trecut.

"Din nefericire nu avem informaţii certe despre înfăţişarea regelui. Fiind un personaj important al istoriei vremii, de-a lungul timpului mulţi au încercat să-l deseneze, respectând însă standardele de frumuseţe ale epocii în care trăiau. În vitrină (foto) putem vedea reprezentarea regelui în secolul VII, VIII, XIX, cea mai recentă fiind din secolul XX", a mai spus specialistul.

Expoziţia poate fi vizitată cu ghidaj, pe baza unei programări prealabile, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0359.433.401 sau pe e-mail la: tourinfo@varad.org.

În interiorul Palatului Baroc mai poate fi vizitată şi expoziţia tezaurului Episcopiei Romano-Catolice, amenajată la etajul I.

Din martie, se va deschide şi etajul II, unde se lucrează la o expoziţie de artă transilvăneană interbelică.