Centrul Oradiei a fost oprit traficului sâmbătă dimineaţă, cât timp s-a desfăşurat ceremonialul de avansare la primul grad profesional a absolvenţilor promoţiei iulie 2010 a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea.

Cei 99 de absolvenţi, 56 de fete şi 43 de băieţi, au purtat cu mândrie uniforma de agenţi în faţa sutelor de rude şi prieteni sosiţi la eveniment şi au depus jurământul de credinţă, garantând că vor apăra frontierele ţării, luptând împotriva migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere. 

Cea de-a 91-a promoţie de elevii a şcolii orădene a început cursurile în septembrie 2008 şi a fost una din cele mai bune pe care unitatea le-a avut, cu o medie generală de 8,98. Şefa promoţiei este agentul Viviana Stoenescu, care a obţinut media 9,62, urmată de Mihaela Mariana Fîcea şi de Cătălina Mihaela Florea. Cele trei au fost recompensate cu sume în bani de Corpul Naţional al Poliţiştilor, iar primii zece absolvenţi au fost premiaţi cu diplome.

"În ceea ce sunteţi azi, s-au investit nu numai resurse materiale şi financiare, ci şi suflet şi efort fizic şi intelectual din partea celor ce v-au fost alături pe parcursul perioadei de pregătire. Pentru a putea să vă menţineţi la nivelul standardelor europene va trebui să vă perfecţionaţi continuu pregătirea, să studiaţi pemanent, pentru a fi adevăraţi profesionişti", le-a spus comisarul şef Ovidiu Stanciu, directorul şcolii, proaspeţilor absolvenţi.

După premiere şi depunerea jurământului, în muzică de fanfară, toţi absolvenţii au defilat prin Piaţa Unirii. În funcţie de mediile pe care le-au obţinut, toţi au fost repartizaţi în inspectoratele judeţene ale Poliţiei de Frontieră ca debutanţi pentru o perioadă de 6 luni.

La festivitate au fost prezenţi şeful Serviciului Formare Iniţială şi Continuă a Personalului din cadru Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, comisarul şef Mihai Georgescu, prefectul Gavrilă Ghilea, dar şi reprezentanţi ai şcolilor Medii de Ordine Publică din Miskolc şi Szeged şi ai altor structuri MAI şi MApN.