Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat, au ieşit, duminică seară, într-o nouă declaraţie de presă, la sediul MAI, în care au anunţat emiterea unei noi Ordonanţe Militare, a patra, care clarifică aspecte din celelalte trei şi aduce noi restricţii. 

Nu respecți, plătești!

Între altele, s-a stabilit faptul că persoanele care ar trebui să fie în autoizolare sau în carantină şi nu respectă acest fapt vor fi carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile, dar vor suporta costurile!

"Am abordat şi un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condiţiile de izolare sau carantinare. Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Totodată cei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi înafara perimetrului asigurat de forţele de ordine, vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, evident suportând toate cheltuielile aferente carantinării", a anunţat şeful MAI, Marcel Vela.

Reguli clarificate pentru persoanele peste 65 de ani

Cu aceeaşi ocazie, Vela a adus clarificări în ce priveşte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, arătând că, pentru problemele de natură medicale (tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale), ei pot ieşi din case şi înainte de ora 11 şi după ora 13.

De asemenea, persoanele cu vârste de peste 65 de ani mai pot ieşi din casă şi în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. "Pentru ieşirile în acest scop nu e nevoie de declaraţie pe proprie răspundere", a spus Vela.

„Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici ce desfășoară activități comerciale precum vânzare de produse sanitare sau alimentare, astfel încât între 11 - 13 să faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane”, a arătat șeful MAI.

Cresc amenzile

O altă noutate adusă de OM 4 este că se înăspresc pedepsele pentru cei care nu respectă condiţiile impuse prin ordonanţele de urgenţă. Potrivit lui Despescu, persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 2.000 şi 20.000 de lei.

Pentru persoanele juridice amenzile vor fi între 10.000 - 70.000 de lei.

Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscarea unor bunuri, interzicererea accesului la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări.

Bogdan Despescu a mai arătat, între altele, și că au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în țară și că „s-au dispus măsurile necesare funcție de starea de sănătate și zona de unde au venit”.

„Listele au fost transmise către toate autoritățile locale și inspectoratele pentru situații de urgență”, a spus el.

Oficialii au anunțat și prevederi pentru transportatori.

Conducătorii auto care intră în țară, cei ce conduc mașini peste 2,4 tone, au trei opțiuni pentru protejarea familiilor: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere. 

Și pentru familiile piloților aeronavelor și echipajele de bord se aplică aceleași reguli. 

O altă declarație a fost în ce privește utilitățile, Vela anunțând că pe perioada stării de urgență se plafonează prețurile în cazul acestora.

Reguli noi pentru pacienți

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, între altele, că s-au modificat unele prevederi și în ce privește internarea pecienților.

„După ce s-a semnalat că s-a întârziat cu internarea din cauza lipsei testării, am decis ca orice pacient poate fi suspectat de a fi covid pozitiv chiar dacă nu există testare, pacientul care are altă patologie se internează în spitalul la care s-a prezentat sau în alt spital”, a arătat el.

De asemenea, medicul a subliniat că „refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală”. 

„Pacienții nu pot fi refuzați tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea la covid”, a spus șeful DSU.

Arafat a mai spus și că, la nevoie, personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal, iar personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă e vorba de alte localități decât cele de domiciliu, se asigură cazarea și hrana, a specificat Arafat.

„Detașarea în interiorul județului se dispune prin ordin al prefectului la propunerea DSP. Pentru delegarea în alt județ se face prin secretar de stat desemnat de Ministerul Sănătății. Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor”, a precizat Arafat. 

Vezi aici TEXTUL INTEGRAL al Ordonanței Militare nr. 4!

Vezi mai jos integral discursul oficialităţilor!