Echipe medicale complexe au participat, luni, la nouă o prelevare de organe la Spitalul Judeţean din Oradea. Rinichii, ficatul și corneea unei femei de 62 de ani, aflată în moarte cerebrală, vor contribui semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate a altor bolnavi din ţară.

Potrivit coordonatoarei programului de transplant în Bihor, anestezista Carmen Pantiş, femeia a fost internată săptămâna trecută la Spitalul Judeţean din Oradea, după ce a suferit un accident vascular cerebral.

"Din păcate, numărul pacienţilor care ajung la spital după o hemoragie internă cerebrală este în creştere. După ce această pacientă a fost declarată în moarte cerebrală, familia sa şi-a dat acordul pentru ca ficatul, rinichii şi corneea să fie prelevate", a explicat, miercuri, pentru BIHOREANUL, dr. Carmen Pantiş.

Operaţia, realizată de echipe medicale formate din doctori, asistente și infirmiere, a durat circa cinci ore şi s-a încheiat în jurul orei 7 dimineața.

Practic, ficatul bihorencei va salva viața unui pacient, iar rinichii și corneea prelevate vor ajuta alți oameni să aibă o calitate a vieții mai ridicată.

"#Transplantul înseamnă viaţă! (...) Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca pentru rinichi. Corneea a fost prelevată de echipa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. (...) Mulţumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!” au transmis, pe Facebook, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Aceasta a fost cea de-a patra operaţie de prelevare de organe de la Oradea anul acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!