După o încercare nereușită prin metode clasice, care a durat mai multe ore, un corp metalic înfipt în mușchii mandibulei unui pacient al Spitalului Județean din Oradea a fost extras printr-o intervenție asistată imagistic.
Operația în timpul căreia medicii au văzut pe ecran bucata de metal, astfel că au putut ajunge la ea dintr-un unghi optim, a durat doar 3 minute.
În doi pași
Pacientul în vârstă de 33 de ani care s-a prezentat la începutul lunii trecute la Spitalul Județean acuzând durere la nivelul mandibulei și în al cărui perete lateral al gâtului, în mușchii mandibulei medicii au găsit un corp străin metalic asemănător unei bucăți de sârmă de aproximativ 2 centimetri lungime și 0,3 milimetri în diametru, a fost operat în doi pași, arată un comunicat al unității sanitare dat publicității luni.
Potrivit acestuia, „inițial s-a încercat extragerea corpului prin explorare clasică timp de mai multe ore, fără succes”, deoarece, „fiind înfipt în mușchi, într-o zonă greu accesibilă și cu o multitudine de elemente anatomice importante, corpul metalic era greu de identificat, iar manevrele chirurgicale prezentau un risc sporit”.
Din acest motiv, „s-a încercat în premieră asistarea imagistică a intervenției prin ghidaj fluoroscopic, intervenția fiind realizată în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională”, arată informarea Spitalului Județean, explicând că fluoroscopia reprezintă o expunere radiografică continuă care permite vizualizarea în timp real a unei imagini dinamice.
Astfel, a fost posibilă ghidarea intraoperatorie pentru localizarea corpului metalic și manevrele efectuate cu ajutorul pensei chirurgicale. „Echipa operatorie a putut să urmărească pe un ecran corpul străin și să se apropie de acesta dintr-un unghi optim pentru a-l extrage în condiții de siguranță”, arată unitatea sanitară.
Rapid și sigur
Cu ajutorul procedurii imagistice, medicii au realizat intervenția în doar 3 minute, eliminând corpul străin din mandibula pacientului. „Datorită acestei abordări pluridisciplinare, timpul operator a fost redus semnificativ, potențialele complicații au fost eliminate, iar timpul de recuperare pentru pacient a fost scurtat. După intervenție, pacientul a avut o evoluție favorabilă și a fost externat”, informează Spitalul Județean.
Intervenția hibridă a fost posibilă datorită colaborării dintre echipa Compartimentului de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, a Compartimentului de Radiologie Intervențională și a Secției Clinice ATI I.
Echipa operatorie a fost compusă din dr. Alexandru Precum, medic specialist Chirurgie orală și maxilo-facială, dr. Bogdan Bumbu, medic primar Chirurgie dento-alveolară, și dr. Sorin Tripe, medic primar Chirurgie orală și maxilo-facială, care au fost asistați de echipa de radiologie intervențională formată din dr. Dan Mihoc, Dr. Sebastian Boancă și dr. Călin Morgovan - medici primari Radiologie și imagistică medicală.
Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, pacientul fiind supravegheat de către dr. Călin Timar, medic specialist în cadrul Secției Clinice ATI I.