Noul cod de procedură civilă, care a intrat în vigoare în 15 februarie 2013 prevede, cu caracter de noutate absolută, o procedură alternativă de judecată care se poate aplica litigiilor cu o valoare de până la 10.000 de lei, procedură care prezintă anumite avantaje faţă de un "proces clasic".

Astfel, articolul 1025 din Noul cod de procedură civilă arată că această procedură poate fi aplicată atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată şi alte venituri accesorii, nu depăşeşte suma de 10.000 lei la data sesizării instanţei.

Sunt enumerate în continuare situaţiile în care nu poate fi aplicată procedura: în materie fiscală, vamală sau administrativă şi nici în ceea ce priveşte răspunderea statului pentru acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorităţii publice. Procedura nu poate fi aplicată nici în cazul litigiilor de muncă, în materie de asigurări sociale, în cazurile de moştenire sau situaţiile în care sunt aduse atingeri dreptului la viaţă privată sau altor drepturi care privesc personalitatea.

În toate celelalte situaţii, persoana are libertatea să opteze pentru aplicarea procedurii simplificate a cererilor cu valoare redusă, iar în situaţia în care instanţa va aprecia că cererea concretă nu poate fi soluţionată potrivit acestei proceduri, îl va informa pe reclamant în acest sens, iar dacă reclamantul nu îşi retrage cererea, aceasta va fi judecată potrivit dreptului comun. Reclamantul declanşează procedura cu privire la cererile cu valoare redusă prin completarea formularului de cerere şi depunerea sau trimiterea acestuia la instanţa competentă, prin poştă sau prin orice alte mijloace care asigură transmiterea formularului şi confirmarea primirii acestuia.

Formularul care trebuie utilizat poate fi luat de la instanţă sau descărcat de pe internet. Odată cu formularul de cerere se depun ori se trimit şi copii de pe înscrisurile de care reclamantul înţelege să se folosească.

În cazul în care informaţiile furnizate de reclamant nu sunt suficient de clare sau sunt inadecvate ori formularul de cerere nu a fost completat corect, instanţa îi va acorda reclamantului posibilitatea să completeze sau să rectifice formularul ori să furnizeze informaţii sau înscrisuri suplimentare. Instanţa foloseşte în acest scop un formular-tip, aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.