Un nou incendiu într-un spital a izbucnit joi dimineață în România. Doi pacienți au murit, iar o infirmieră a fost rănită, alegându-se cu arsuri, după ce flăcările au izbucnit într-un salon de la parterul spitalului suport-Covid Movila din Ploiești.

Potrivit Digi24.ro, Serviciul de Ambulanță Județean a precizat că la locul intervenției au fost găsite 16 persoane (6 femei și 10 barbați) - 15 pacienți și o infirmieră - care aveau nevoie să fie transferate la alte spitale. În plus, doi pacienți cu vârste de 74 și 75 de ani internați în spital cu Covid au fost găsiți decedați.

Digi24.ro mai arată că incendiul ar fi fost stins de personalul medical. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a precizat, însă, pentru HotNews.ro, că focul a fost stins după sosirea pompierilor, iar cadrele medicale au încercat să stingă flăcările. Așa s-ar fi rănit și infirmiera.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că cei 15 pacienți sunt în stare stabilă, unul dintre ei fiind internat într-o secție de Anestezie-Terapie Intensivă, iar ceilalți 14 într-o secție medicală Covid.

Infirmiera rănită are arsuri pe 20% din corp.

Secţia de boli infecţioase a SJU Ploieşti, cunoscută localnicilor sub denumirea „Spitalul Movila”, funcţionează într-un loc separat de corpul principal de clădire al spitalului. Secţia este amplasată în zona de nord a oraşului, între blocuri de locuinţe şi funcţionează în mai multe corpuri vechi de clădire, arată HotNews.ro.

DSU a mai precizat că Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani la Spitalul Județean din Ploiești, aplicând amenzi în valoare de aproape 90.000 de lei.

ISU Prahova a precizat, la rându-i, că unitatea nu deține autorizație de securitate la incendiu și că a fost amendată în luna februarie pentru că nu avea aceste documente. ISU spune că spitalul a avut autorizații emise în 2010 și în 2014, dar că între timp s-au făcut renovări pentru care nu s-a solicitat autorizație. 

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului.

De la o scânteie

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, medicul Bogdan Nica, spune că incendiul s-ar fi putut declanșa din cauza unei scântei și că unul dintre bolnavi era foarte agitat, iar din această cauză patul a fost mișcat.

„Cu firmă autorizată, în loc să se trateze pacienții bolnavi de Covid cu oxigen pe butelie, se tratează cu oxigen din stocator cu oxigen lichid și pe rampe de oxigen. Inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune fie la un aparat, la un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mișcat patul și probabil s-a produs o scânteie. O scânteie între pat și parchet. Se întâmplă.

Erau doi bolnavi cu C-PAP acolo, cantitate mare de oxigen. E un risc asumat când tratezi cu cantități mari de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.

Infirmiera a fost rănită în timp ce încerca să-i repună masca bolnavului care era foarte agitat. Atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul și apoi au intervenit cu extinctoare în salon, a venit și ISU în zece minute și incendiul s-a stins în trei minute. (...) Oxigenul, după cum bine știți, se mai acumulează și în haine și în pături, atunci poate senzorul nu depistează. Nu știu să vă spun, nu sunt specialist în detectoare de oxigen”, a spus Bogdan Nica.

Avem o suprasolicitare a sistemului

Ministrul bihorean al Sănătății, Cseke Attila, a declarat pentru HotNews că nu se poate pronunța deocamdată cu privire la cauzele incendiului, dar este cert că în acest moment, pe fondul pandemiei de Covid-19, există o suprasolicitare a sistemului medical.  

"Ceea ce ştim astăzi - şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem - este că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine”, a declarat Cseke Attila potrivit HotNews.ro.