Cu toţii ne dorim un judeţ curat, fără deşeuri prin munţii, văile şi râurile unde mergem să ne relaxăm la final de săptămână. Însă, pentru ca acest lucru să devină o realitate, e nevoie de implicarea noastră, a tuturor.

Un pas important a fost făcut la finalul anului 2020, când în toate localităţile judeţului nostru a început implementarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Practic, aruncăm deşeurile în 5 fracţii: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deşeu biodegradabil şi deşeu rezidual. Primele trei tipuri de deşeuri pot fi reciclate complet, în timp ce deşeul biodegradabil (resturi de mâncare, zaţ de cafea, frunze, crengi etc.) se transformă în îngrăşământ pentru agricultură. Doar deşeul rezidual (scutece, încălţăminte, lamă de ras etc.) este păstrat în singurul depozit legal deschis în judeţul Bihor. În Oradea, deşeurile vor fi colectate în 4 fracţii (hârtie, carton, plastic şi metal vor fi colectate împreună). Totodată, în zona rurală nu se colectează deşeul biodegradabil.

Odată ridicate, deşeurile ajung în staţiile şi platformele de sortare şi transfer din Oradea, Salonta, Aleşd, Beiuş, Ştei, Marghita, Săcueni şi Valea lui Mihai.

În etapa următoare, vom realiza în comunele şi oraşele din judeţ o reţea de platforme (centre de depozitare cu aport voluntar) unde fiecare dintre noi va putea să ducă obiectele de care nu mai are nevoie: resturi de la construcţii, mobilă, cauciucuri, ulei etc. Pentru realizarea acestor platforme, vom depune un proiect cu fonduri europene.

În plus, împreună cu primăriile, lucrăm la un sistem de colectare a deşeurilor din zonele turistice şi din parcările şi refugiile aferente drumurilor judeţene. Vă îndemn, dragi bihoreni, să avem grijă de frumuseţile judeţului!

Mircea Mălan
vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor
preşedintele ADI Ecolect