Venirea primăverii a adus şi o veste tristă: orădenii nu vor mai putea vizita Grădina Zoologică, închisă de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, din cauza condiţiilor proaste în care sunt ţinute animalele.

Era, însă, un lucru previzibil şi chiar anunţat înainte chiar de a începe lucrările de modernizare şi extindere a Grădinii Zoologice, proiectul fiind pregătit de mai multă vreme de Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate. Însă, fiind unul vast, va fi gata abia în vara lui 2012. Reprezentanţii regiei garantează că aşteptarea va merita, atât pentru vizitatori, cât mai ales pentru animale...

La înghesuială

La începutul lunii martie, Grădina Zoologică s-a închis pentru public. Motivul e lipsa autorizaţiei de mediu din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), act ce a fost ridicat instituţiei orădene din cauza situaţiei în care trăiesc animalele. De altfel, autorizaţia lipseşte Grădinii din Oradea încă din 2007. De atunci Zoo n-a mai putut taxa intrarea, dar măcar a permis orădenilor să intre. Acum, însă, accesul vizitatorilor este total interzis.

01-Bimbo-Tibor.jpg"Hrana, vitaminizarea şi asigurarea medicamentelor sunt la standardele europene", spune directorul tehnic al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), Bimbo-Szuhai Tibor (foto). Însă numai atât! Altminteri, multe din clădirile pe care Grădina ar fi trebuit să le aibă lipsesc, facilităţile pentru vizitatori de asemenea, iar animalele trăiesc pe suprafeţe mai mici decât impune legea. De pildă, o pereche de lei ar trebui să aibă 500 de metri pătraţi, însă perechea rămasă la Oradea are doar 50 de metri pătraţi. Adică abia o zecime din normativele pentru captivitate...

Reconstrucţie

Pentru că autorizaţia de mediu nu va mai fi reînnoită decât după modernizare şi extindere, RAPAS a demarat lucrările proiectului pregătit de aproape trei ani. El prevede extinderea suprafeţei ocupate de Zoo de la 3,7 la 7,5 hectare, prin preluarea terenurilor fostelor sere şi ale fostei unităţi militare din apropiere. "Întregul amplasament se schimbă. Numai intrarea şi lacul rămân unde sunt", spune Bimbo.

Proiectul presupune şi noi construcţii: o clădire pentru animalele aflate în carantină, o alta pentru cele "pensionate" (cele bătrâne, care nu mai sunt expuse publicului) şi un imobil administrativ. De asemenea, se va amenaja un mini-Zoo cu animale domestice, o zonă de relaxare pentru public, un manej cu ponei, un loc de joacă pentru copii, dar şi un pavilion educativ. Evident, toate adăposturile animalelor vor fi schimbate.

Lucrările au început deja, în zona pe care Grădina se extinde. Toate construcţiile vor trebui făcute în aşa fel încât să deranjeze cât mai puţin animalele, astfel că imediat ce şantierul avansează într-o nouă zonă sunt mutate şi animalele. Ceea ce nu e tocmai uşor, mai cu seamă că acestea au trebuit separate şi pe sexe, ridicarea autorizaţiei de mediu interzicând şi reproducerea.

Atracţie turistică

Odată extinsă, Grădina va avea şi specii de animale nemaivăzute până acum în această zonă a ţării sau pe care Zoo Oradea le-a avut mai demult, dar nu le mai are: zebre, leoparzi, pume, babuini, cămile, canguri, lemurieni, struţi africani, lilieci, pelicani, lebede, tigri indieni şi cerbi lopătari. De asemenea, unele din animalele care există "pe stoc" vor fi relocate. "Unde avem excedent, va trebui să renunţăm. De pildă, avem cinci haite de lupi. Vrem să mutăm măcar două", precizează directorul tehnic al RAPAS.

Proiectul are ca termen de finalizare luna august a anului viitor, iar firmele care au câştigat licitaţia de execuţie, MBS Group Turda, Dan&Dan Construct Tărian şi Sanero Composites Piteşti, sunt convinse că vor putea respecta acest termen. Valoarea licitată a proiectului este de aproximativ 11 milioane de lei, din care Ministerul Mediului - iniţiatorul proiectului, în mandatul bihorencei Lucia Varga - achită cea mai mare parte, un sfert revenindu-i Primăriei.

Bimbo e convins că, odată ce lucrările vor fi încheiate, Grădina Zoologică din Oradea se va putea compara cu cea din Debreţin şi va deveni un punct de atracţie turistică pentru vestul şi nord-vestul ţării. Dar cel mai important e că orădenii vor avea o destinaţie perfectă pentru weekend, iar animalele care trăiesc aici vor duce o viaţă mai bună. Aşa cum, de altfel, şi merită.