O crimă îngrozitoare petrecută pe 1 decembrie în toaleta unuia dintre cele mai luxoase mall-uri din Abu Dhabi, a şocat lumea întreagă. Ibolya Ryan, o bihoreancă din Şimian, cu cetăţenie americană, mamă a doi băieţi gemeni şi o fată, a fost înjunghiată de o persoană ce purta un văl negru specific musulmanilor şi care este încă neidentificată.

Crimă violentă

Potrivit presei internaţionale, Ibolya, 47 de ani (foto stânga), locuia din 2013, cu tot cu copiii ei, în Abu Dhabi, unde lucra ca profesoară într-o grădiniţă. Femeia a fost înjunghiată de mai multe ori în toaleta mall-ului şi apoi a fost abandonată într-o baltă de sânge. Poliţiştii cred că au găsit şi arma crimei: un cuţit cu lamă lată.

Autorităţile din Abu Dhabi au dat publicităţii imagini suprinse de camerele de filmat din mall, care arată o persoană îmbrăcată din cap până în picioare cu burka, un văl negru, specific musulmanilor. Anchetatorii nici nu ştiu dacă criminalul este un bărbat sau o femeie.

Imaginile arată persoana suspectă (foto dreapta) deplasându-se liniştită în mall-ul scump Reem Island din Abu Dhabi. Ea ia un ziar şi dispare pe un hol. O oră şi jumătate mai târziu, reapare şi fuge către un lift. O femeie încearcă să o oprească să intre în lift, dar se retrage. Persoana suspectă iese apoi grăbită din mall.

Presa internaţională citează surse neoficiale care spun că un martor a auzit o ceartă în baie între două femei. "Stai jos sau te omor", ar fi spus una dintre ele. Anchetatorii nu au explicat dacă cineva a văzut sau nu crima.

Iubitoare de oameni

Orădeanca se afla la muncă în Emiratele Arabe Unite. De altfel, compania de recrutare care a trimis-o pe Ibolya în Abu Dhabi a confirmat presei din America identitatea victimei şi faptul că este o unguroaică născută în România şi devenită ulterior cetăţean al Statelor Unite ale Americii. Înainte de a emigra în Emirate, Ibolya a locuit în Colorado.

Potrivit profilului ei de Facebook, victima a studiat la Colegiul Pedagogic Iosif Vulcan din Oradea. "Îmi place să învăţ despre alte culturi, îmi place să fiu înconjurată de oameni şi am tendinţa să fiu un organizator pentru cei din jurul meu", ar fi scris aceasta, potrivit presei de peste Ocean, pe o pagină de socializare.

Ibolya, cu numele de fată Balaszi, a fost căsătorită cu un american, însă a divorţat de acesta înainte de a pleca în Emirate. Tatăl copiilor ei este, se pare, în drum spre Abu Dhabi.

Oribila crimă s-a petrecut la scurt timp după ce Ambasada Statelor Unite a postat un avertisment în care-i informa pe americani în legătură cu o postare recentă anonimă pe un site jihadist, care încurajează atacuri asupra profesorilor la şcoli americane şi internaţionale din Orientul Mijlociu. "Misiunea nu cunoaşte vreo ameninţare specifică şi credibilă vizând vreo şcoală sau individ american în EAU", se arată în avertisment, "însă cooperează cu şcoli locale americane pentru revizuirea securităţii lor".