Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o pe orădeanca Alexandra-Maria Bocşe consilier de stat în Departamentul Climă şi Sustenabilitate.

Şcolită la Cambridge

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 31 august a.c., decretul pentru numirea doamnei Alexandra-Maria Bocşe în funcţia de consilier de stat (Departamentul Climă şi Sustenabilitate) – la data de 1 septembrie 2020", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Născută în 1987, Alexandra-Maria Bocşe a absolvit un Doctorat în Politică şi Studii Internaţionale la Universitatea din Cambridge (în 2017), printre primii din an. A beneficiat de o bursă de excelenţă academică de la Trinity College Cambridge în timpul doctoratului.

"În 2011, ea a absolvit un MPhil în Relaţii Internaţionale la aceeaşi instituţie, Cambridge, cu o distincţie în disertaţia privind politica internaţională a mediului. Anterior, a absolvit Licenţa în Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice (secţia română) ca şefă de promoţie", se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Studiile liceale le-a finalizat în Oradea, tânăra fiind o absolventă a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".

Cercetător pe probleme de mediu

Din 2016, orădeanca este lector şi cercetător în Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul London School of Economics, unde a predat şi a făcut studii în domeniul afacerilor europene şi internaţionale, cu specializare pe probleme de energie, mediu şi climă.

Ea a mai avut o bursă Fulbright-Schuman la Universitatea Harvard, "Weatherhead Center for International Affairs", între anii 2015-2016, unde a lucrat în special pe relaţiile transatlantice în domeniul energiei şi al mediului.

"Anterior, a fost cercetător doctoral şi coordonator al Centrului European din Departamentul de Politică şi Studii Internaţionale, Universitatea din Cambridge, şi redactor asociat la Cambridge Review of International Affairs. Alexandra-Maria Bocşe are peste şapte ani de experienţă în predarea atât la nivel de licenţă, cât şi la nivel de master, a cursurilor de Politică Europeană, Politică Globală a Energiei şi Mediului şi Afaceri Internaţionale la Universitatea din Cambridge, London School of Economics şi King's College London. Din 2011, a lucrat, de asemenea, în roluri de analiză/consiliere sau a oferit consiliere pentru Uniunea Europeană, guverne ale statelor UE şi organizaţii interguvernamentale, în ultimii ani în special în domeniul politicii şi economiei energiei şi climei", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Portofoliul său de cercetare şi analiză include diverse publicaţii de politici publice şi academice în jurnale de top în domeniile climei şi energiei (Climate Policy, International Environmental Agreements: Politics, Law and Economics and Energy Research and Social Science) sau Relaţii Internaţionale (Geopolitics, European Security, etc.). De asemenea, a scris o carte despre reţelele internaţionale de politici energetice şi de mediu care va fi publicată de editura Palgrave Macmillan în toamna anului 2020.