O tânără din Oradea, Simina Poinar, va participa la începutul lunii decembrie la prima ediţie a Campionatului mondial de breaking, denumirea oficială a stilului cunoscut ca breakdance. Tânăra îşi doreşte să obţină o clasare cât mai bună, pentru a putea participa apoi la Jocurile Olimpice, în prima ediţie care va avea şi o probă dedicată acestui stil de dans.

Pasiune din adolescenţă

Originară din Oradea, dar stabilită de câţiva ani în Cluj-Napoca, Simina Poinar, în vârstă de 30 de ani, iubeşte dansul de mică. A luat lecţii de dans sportiv, iar până la vârsta de 15 ani a făcut şi atletism de performanţă. A renunţat la atletism fiindcă voia să încerce ceva nou, iar un an mai târziu a descoperit adevărata sa pasiune, breakdance-ul, după ce a intrat în trupa orădeană Beat After Beat.

S-a mutat apoi în Cluj-Napoca, unde a studiat afaceri internaționale la facultate, iar apoi a făcut și un masterat în inginerie la Bucureşti. Simina a rămas însă loială şi pasiunii sale, participând la mai multe concursuri de profil.

"Probele principale la competiţiile de breaking sunt freestyle-ul, când trebuie să dansezi pe o melodie aleasă de organizatori, şi în battle-urile de "1 vs 1" între concurenţi, în cadrul cărora trebuie să arăţi că ai mişcări mai bune decât adversarul", a explicat orădeanca pentru BIHOREANUL.

Simina lucrează în prezent ca programator la o companie din Cluj-Napoca, dar este şi membră în trupa Concrete Rokers, din acelaşi oraş, ţinând totodată cursuri de breakdance pentru copii.

Campioană naţională

Anul acesta, la începutul lunii mai, Simina a reuşit o performanţă importantă: a obţinut primul loc la categoria de fete "1 vs 1" din cadrul Campionatului Naţional de breaking, desfăşurat la Timişoara. Reuşita i-a adus un trofeu, dar şi şansa de a face parte din lotul naţional care a reprezentat România la Campionatul European de la Soci, Rusia, organizat între 26 şi 27 iunie.

Acolo, tânăra s-a clasat pe locul 23 la fete, obţinând cea mai bună clasare în rândul dansatorilor români din lot.

Pe echipe, trupa din România a luat un loc şi mai bun: 10.

Vezi mai jos cum a dansat Simina la Soci: 

Apoi, pe baza rezultatului Campionatului European, dar și a Cupei Naționale au fost selectați patru tineri pentru a participa la Campionatul Mondial de breaking, între care s-a numărat și Simina. Competiția va avea loc în 4 decembrie, la Paris, unde Simina îşi doreşte să ajungă cât mai sus în clasament.

"Trebuie să adun cât mai multe puncte pentru că ţinta sunt Jocurile Olimpice din 2024. Ştiu că pentru asta trebuie multă muncă, aşa că în această perioadă mă concentrez mult pe antrenamente", a mai spus tânăra.

Breaking, denumit şi breakdance, este un stil de dans care a apărut la finalul anilor 1960 în suburbiile oraşului New York, mişcările specifice fiind inventate de afro-americanii care locuiau în acele zone şi care doreau să exprime cât de dură este viaţa pe străzile metropolei. Cei care practică acest stil se numesc bboys, bgirls sau breakeri.