Ministerul Mediului a lansat cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu.

"Vom planta de la zero 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate, şi vom completa 7.000 de păduri tinere", a declarat ministrul Costel Alexe, cu prilejul lansării campaniei "Românii plantează! O pădure cât o ţară".

Ocoalele silvice publice şi private vor livra materialul necesar, adică peste 50 de milioane de puieţi, care vor fi sădiţi în total în 13.000 de şantiere dispuse în toate judeţele ţării. 33 de milioane de puieţi vor fi plantaţi în campania de primăvară, iar alte 20 de milioane în cea de toamnă. "Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi", a declarat Alexe.

Numărul cel mai mare de puieţi va ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea. "Astfel, în fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi", se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Cele mai multe şantiere vor fi în Maramureş (440), Sibiu (1.210) şi Bistriţa (600), adică judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate. Cele mai multe păduri plantate de la zero, adică pe terenuri degradate care în prezent nu au arbori, vor fi în Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90).

"Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha)", a transmis Ministerul Mediului. Plantările din Oradea au fost anunţate deja de viceprimarul Florin Birta, care a explicat că va fi împădurit un teren întins de-a stânga şi de-a dreapta Crişului Repede, în aval de podul CFR din Ioşia.

Pentru această campanie de plantări, Ministerul Mediului caută şi voluntari. "În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi!", a spus Alexe. Ziua în care voluntarii ar trebui să iasă la plantat va fi 21 martie.

Toţi cei care doresc să se alăture campaniei trebuie să acceseze site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.