Primii bihoreni care au început să voteze la alegerile parlamentare sunt aşa-numiţii transfrontalieri, care şi-au cumpărat case ieftine în localităţile maghiare de pe graniţă şi continuă să muncească în Oradea.

Pentru ei, pe teritoriul Ungariei au fost înfiinţate trei secţii de votare, care au început să primească alegătorii sâmbătă dimineaţă.

Una dintre cele trei secţii de votare destinate transfrontalierilor este secţia 742 din Biharkeresztes, amenajată în micul oraş maghiar pe strada Damjanich Nr. 9, în sediul Clubului Vârstnicilor.

„Până la ora 13.30, au votat peste 30 de persoane din cei aproximativ 1.300 de cetăţeni români care şi-au stabilit reşedinţa în localităţile Artand, Biharkeresztes şi Böszörmény. Majoritatea sunt persoane în vârstă, părinţii orădenilor activi care şi-au cumpărat case în această zonă, şi care din cauza greutăţilor pandemiei nu ar fi putut trece graniţa acasă pentru a putea vota”, a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre „transfrontalierii” din Biharkeresztes, Cristian Abrudan, membru în biroul secţiei de votare 742.

„Deocamdată, nu au fost mulţi votanţi pentru că nu mulţi au ştiut că există secţii de votare în zonă, iar alţii au ştiut, dar credeau că se poate vota numai duminică”, a mai spus Abrudan, care a fost şi unul dintre iniţiatorii unei petiţii prin care „transfrontalierii” au cerut înfiinţarea unor secţii de votare în zona de graniţă a Ungariei.

Alte secţii de votare pentru bihorenii stabiliţi în Ungaria funcţionează la Gyula, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitate de români în ţara vecină (secţia 743) şi la Szeged (secţia 744), o a patra secţie funcţionând în clădirea Consulatului României din Budapesta, în principal pentru cetăţenii români care tranzitează Ungaria.

Toate cele patru secţii de votare pentru românii din ţara vecină s-au deschis sâmbătă dimineaţă la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi se vor închide la ora locală 21.00 (22.00, ora României), urmând ca şi duminică să funcţioneze după acelaşi program.

Cetăţenii români care locuiesc în Ungaria pot vota în oricare din aceste secţii în baza cărţii de identitate sau paşaportului românesc, a carnetului de student în Ungaria, precum şi a actului care dovedeşte reşedinţa în ţara vecină, aşa numita „lakcimkartya” (carnetul de adresă).