Sărbătoare, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru slovacii din Bihor, în mod special pentru cei din comuna Şinteu, unde va fi inaugurat, vineri, un teren de sport multifuncţional, cu instalaţie de iluminat nocturn şi gazon artificial, în prezenţa unor foste glorii ale fotbalului românesc.

Potrivit Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, la Şinteu vor veni Miodrag Belodedici, Dănuţ Lupu, Florentin Petre, Adrian Ilie, Ioan Andone, Bela Kasai, Marian Savu şi Alexandru Boc.

De altfel, la ora 20.00, deci cu nocturna în funcţiune, aceştia vor disputa un meci demonstrativ pe noul teren împreună cu o reprezentativă a comunităţilor slovace din zonă.

Tot la Baza Sportivă Tineretului, cum se va numi noul teren de sport multifuncţional, sâmbătă şi duminică va avea loc un mini-turneu de fotbal între reprezentanţii slovacilor din Slovacia, Serbia, Cehia, Polonia, Ungaria şi, fireşte, România.

Manifestarea este denumită metaforic ”Turneul cunoașterii”, organizatorii de la UDSCR explicând că ea este bazată „pe trei elemente care ne unesc pe noi, slovacii din diasporă și anume: tradiție, loialitate, respect”. Acţiunea va avea loc cu sprijinul Departamentului pentru Slovacii din Diaspora din cadrul Guvernului de la Bratislava.