David Dosa, medic geriatru şi profesor la Brown University, a declarat că, uneori, felina a contrazis personalul medical de la centrul de îngrijire din New England, arătându-le că se înşeală în predicţiile lor referitoare la cât mai au de trăit pacienţii.

Pisica, acum în vârstă de cinci ani şi, a fost adoptată încă de mică de Centrul de reabilitare şi îngrijire medicală din Providence, Rhode Island, specializat în îngrijirea celor cu demenţă gravă.

Medicul David Dosa a publicat pentru prima dată date despre darul lui Oscar în Journal of Medicine din New England în 2007. De atunci, pisica şi-a dublat numărul de morţi iminente prevăzute şi a convins lumea că nu este un fals.

Pisica îşi petrece ziua cutreierând camerele, rar petrecând timpul cu pacienţii, cu excepţia celor muribunzi. Dacă este lăsată în afara camerei unui pacient pe moarte, aceasta va zgâria uşa pentru a intra. Când asistentele au pus pisica pe patul unei persoane despre care se credea că va muri, Oscar a ieşit din cameră pentru a se duce într-o altă încăpere, alături de alt pacient. Judecata pisicii s-a dovedit a fi cea adevărată ulterior: al doilea pacient a murit în acea seară, în timp ce primul a mai trăit două zile.

Dosa are atâta încrede în Oscar încât alertează familia când pisica sare pe patul unui bolnav. Unitatea medicală în cauză mai are cinci pisici, dar niciuna nu a prezentat abilităţile lui Oscar. În cartea sa, "Turele cu Oscar: darul extraordinar al unui pisici ordinare", medicul nu explică în mod ştiinţific comportamentul lui Oscar.