În timp ce războiul ruso-ucrainean continuă, luni a plecat din portul Odesa o primă navă încărcată cu cereale din Ucraina, care va ajunge în Liban. „Astăzi, Ucraina, împreună cu partenerii săi, a făcut un nou pas pentru a preveni foametea mondială”, a transmis ministrul pentru infrastructură Alexander Kubrakov, citat de BBC News. 

Nava sub pavilion Sierra Leone a părăsit portul Odesa în contextul unui acord ruso-ucrainean semnat în această lună la Istanbul. Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, a estimat firma Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune.

„Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite", a transmis Ministerul turc al Apărării, conform Digi24.ro. 

Potrivit portalului menționat, mai mulți oficiali din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene au arătat că în porturile din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

Acordul privind instaurarea unor culoare securizate pentru a permite exportul de cereale a fost semnat de Rusia și Ucraina pe 22 iulie. Acordul este valabil timp de 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte, mai arată Digi24.ro. 

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!