La momentul intrării în vigoare a noului cod penal, am arătat că acesta, de regulă, este mai blând cu cei care săvârşesc o singură faptă şi foarte dur cu cei care săvârşesc mai multe infracţiuni. Chiar dacă, afirmaţia de mai sus pare, la o primă vedere, corectă şi de bun-simţ, în practică, aplicarea dispoziţiilor noului cod penal va conduce la pedepse foarte mari, multe dintre acestea vădit injuste.

Astfel, spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracţiuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga, fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.

Mai concret, în ipoteza în care o persoană comitea 40 de furturi sau 40 de înşelăciuni, din categoria denumită popular "găinării" cu prejudicii reduse, primea câţiva ani de închisoare (de regulă maxim 4-5) în condiţiile în care, furtul era sancţionat cu o pedeapsă de la 3 la 15 ani. În condiţiile aceloraşi fapte (40 de spargeri de autoturisme din aceeaşi parcare sau înşelarea a 40 de persoane cu sume mici), chiar dacă i se va aplica persoanei în cauză minimumul de pedeapsă pentru fiecare faptă (care este un an şi la furt, şi la înşelăciune) aceasta va executa 14 ani, adică un an la care se adaugă 1/3 din 39 ani, adică 13 ani. Şi la acest exemplu s-ar putea obiecta în felul următor: a spart 40 de maşini sau a înşelat 40 de bătrâni, îşi merită pedeapsa de 14 ani.

Problema este însă că, dincolo de faptul că deţinutul "găinar" va fi "cazat" şi "reeducat" 14 ani pe banii statului, un infractor mai deştept care comite un singur furt sau o singură înşelăciune cu o valoare enormă, va putea primi pedeapsa maximă, adică 5 ani, conform noului cod penal.

Aceste "anomalii" nu au apărut foarte des în practică încă, datorită faptului că faptele comise în concurs înainte de 1 februarie 2014 sunt judecate, de regulă, după dispoziţiile vechiului cod penal care constituie legea mai favorabilă.

În curând, însă, vom începe să asistăm la asemenea pedepse pentru fapte comise după 1 februarie 2014, moment în care societatea va începe să se întrebe dacă soluţia noului cod penal corespunde cerinţelor sociale ale anului 2015.