O profesoară de engleză care predă la Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea şi la şcoala din Bulz este cercetată penal, pentru că n-a purtat mască la ore şi a instigat alţi profesori şi părinţi să ignore regulile privind purtarea acesteia.

"De la începutul anului şcolar, respectiv din data de 1 septembrie 2020, doamna profesoară X, titulară la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bulz şi cu completarea normei didactice la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea, nu a purtat mască de protecţie impusă în contextul actual al riscului de infecţie cu virusul Sars-Cov-2, fiindu-i atrasă atenţia în repetate rânduri cu privire la acest aspect, însă aceasta nu s-a conformat", se arată într-un comunicat transmis marţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

"De asemenea, numita X a instigat şi alte cadre didactice şi părinţi de a nu purta mască sau de a lăsa copiii fără mască la orele de limba engleză", au mai transmis procurorii.

Profesoara cu pricina, pe numele ei Anca Hulber, este cercetată pentru trei infracţiuni prevăzute de Codul Penal: zădărnicirea combaterii bolilor, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, dar şi abuz în serviciu.

IŞJ Bihor a reclamat-o pe profesoară procurorilor încă din luna septembrie, la scurt timp după debutul anului şcolar, dar abia acum Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat că a deschis dosarul penal. Între timp, femeia a participat şi la protestele împotriva purtării măştilor de protecţie, organizate în Oradea, iar sursele BIHOREANULUI spun că şi-a trimis propriii copii la şcoală tot fără măşti.

Nu este singurul cadru didactic din Bihor cercetat penal pentru că subminează eforturile de combatere a pandemiei de Covid-19. În atenţia procurorilor este şi profesorul Nelu Pop, de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", care s-a filmat în clasă în timp ce el şi elevii lui purtau măşti de clovn, ca o formă de protest faţă de faptul că "Guvernul ne obligă să purtăm măşti, ne determină să ne comportăm şi să fim ca nişte animăluţe în ţarc".