Portalul de ştiri money.ro a realizat un clasament al celor mai bine plătiţi profesori universitari din ţară, în care se regăseşte şi Adriana Mirela Tomescu, cadru didactic în departamentul Management-Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea.

Topul a fost realizat în baza declaraţiilor de avere a universitarilor, însă nu cuprinde mai multe universităţi, printre care Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi şi Universitatea Craiova, instituţii care nu au publicat pe site-urile proprii declaraţiile pentru anul 2010.

Profesoara din Oradea se situează pe poziţia a 14-a în clasament, cu un venit lunar mediu de peste 20.500 de lei. Conform declaraţiei ei de avere, Tomescu a încasat de la Universitatea din Oradea anul trecut 141.335 de lei din funcţia de bază, respectiv 104.998 de lei în afara funcţiei de bază. Asta înseamnă din implicarea în proiecte finanţate pe fonduri europene, ştiut fiind că Facultatea de Ştiinţe Economice este una din facultăţile care derulează cele mai multe astfel de proiecte.

Totodată, Tomescu a mai încasat anul trecut 24.000 de lei de la firma SC Compania Vest-Wat SRL, unde e acţionar majoritar. Firma se ocupă cu vânzarea diferitelor filtre şi materiale filtrante pentru aer, lichide, gaze, pulberi sau filtrări în condiţii sterile.

Adriana Tomescu este cadru didactic al Universităţii din Oradea din 1993, iar înainte, vreme de 12 ani, a făcut parte din colectivul de cercetare pentru ape geotermale al Institutului de Învăţământ Superior din Oradea. Ea predă acum Managementul calităţii şi Ştiinţa mărfurilor la Facultatea de Ştiinţe Economice, având în total 11 cărţi publicate şi contribuind la 34 de contracte de cercetare sau proiectare.

Printre proiectele cu finanţare europeană în care a fost implicată se numără "Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model inter-regional de şcoală antreprenorială pentru femei", un proiect prin care femei din mai multe judeţe au învăţat cum să-şi deschidă o afacere, şi "Dezvoltarea şi promovarea integrată de pachete turistice tematice comune în Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar".

În acelaşi clasament naţional întocmit de money.ro, pe prima poziţie este o şefă de departament de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Cluj Napoca, Elena Abrudan, care a încasat în 2010 peste 911.000 de lei.